Narodni poslanici iz Srbije o dešavanjima i hapšenjima u Banjaluci

Vijesti 07. feb 201912:23 > 12:26
N1

Poslanik u NSRS iz PDP-a Draško Stanivuković, te poslanici Skupštine Srbije Aleksandra Jerkov, Balša Božović, Maja Videnović danas su u Banjaluci razgovarali o dešavanjima i hapšenjima u decembru u ovom gradu.

“Naša želja je da se još jednom osvrnemo na ono što se dešavalo u proteklih mjesec i pol u najvećem gradu Republici Srpskoj, u čitavoj RS. Mi smo svjesni gdje živimo i da kao građani i narodni poslanici nismo zaštićeni. Drago nam je da nas Srbija gleda, drago nam je što nas prate narodni poslanici iz Skupštine Srbije i što imamo njihovu podršku. Raduje nas što će jedna nepravda koja se ovdje desila da bude upućena i razmatrana u komitetu u Ženevi”, kazao je Stanivuković.

Na pres-konferenciji je govorila i poslanica Demokratske stranke Aleksandra Jerkov, inače predsjednica Komiteta za ljudska prava poslanika u Interparlamentarnoj uniji, međunarodnoj organizaciji koja okuplja 178 parlamenata iz cijelog svijeta.

“Prošlo je više od godinu dana otkako je EU u svom izvještaju o napretku regiona na putu ka EU sve države regiona nazvala jednim, u tom momentu za nas čudnim nazivom, a to je ‘zarobljene države’. To su države u kojima se ne poštuju ljudska prava, u kojima su institucije slabe i podložne pritiscima, koje se ne mogu nazvati demokratskim, koje se ne svrstavaju u red modernih i razvijenih demokratskih država kakvw su zemlje članice EU. To su države u kojima vlada neki drugi interesi, u kojima se ne poštuje volja građana”, kazala je Jerkov.

Zajedno sa njom na sastanak u Banjaluci stigli su i njene kolege poslanici Balša Božović i Maja Videnović. Kako je kazala, svjesni su da pitanje izgradnje demokratije u svim državama regiona pravo mora biti regionalno pitanje.

“Slike koje su obišle ceo region iz Banjaluke, kojima smo imali priliku da svedočimo, govore o tome da i ovde imamo problema sa ućutkivanjem narodnih poslanika, s onemogućavanjem da predstavljaju građane i da ovde baš kao u Srbiji imamo situaciju da onda kada su narodni poslanici napadnuti, institucije ne reaguju da ih zaštite, parlament ne reaguje i ne čini ništa da zaštite one koji predstavljaju građane”, navela je Jerkov.

Kako je kazala, oni u Srbiji stalno govore da problem sa ućutkivanjem narodnih poslanika nije problem opozicije već problem za građane.

“Vi kada pokušavate da ućutkate onoga ko predstavlja građane, vi zapravo pokušavate tim građanima da oduzmete pravo na političko predstavljanje. To je očito situacija koju imamo u celom regionu, to je nešto sa čim zajedno moramo da se izborimo, i u tom smislu prisustvo tri poslanika Demokratske stranke jeste još jedna podrška ovakvoj borbi i našim višedecenijskim težnjama da ceo region bude moderan, razvijen, demokratski region u kom će institucije biti jake, poslanici nesmetano raditi svoj posao i u kom građani neće trpeti nikakvu represiju što od strane režima što od strane onih koji na druge načine pokušavaju da izvre pritisak na institucije”, kazala je Jerkov.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.