Upozorenje čelnika NATO-a o miješanju Rusije na Zapadnom Balkanu

Vijesti 07. feb 201912:29 > 12:31
Reuters/Yves Herman

Rusija je pokušala da se umiješa i utječe na odluku zemalja Balkana o pridruživanju NATO-u, upozorio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg u ekskluzivnom intervjuu za Euronews.

Stoltenberg je govorio za briselski medij na dan kada je Republika Sjeverna Makedonija potpisala dokument koji joj omogućuje ulazak u savez, upozorivši na rusko miješanje.

“Rusija pokušava da se umiješa, Rusija pokušava da se upliće u političke procese u suverenim zemljama”, istakao je Stoltenberg, dodajući kako misli da je to pogrešno.

“NATO poštuje, i poštivao je odluke neovisnih, suverenih zemalja bez obzira na to jesu li ili nisu željele da se pridruže NATO-u”, naglasio je.

Generalni sekretar Alijanse je dodao kako je većina političkih stranaka u parlamentu u Skoplju odlučila da želi pristupiti ovom savezu te da je ta odluka pozdravljena.

“Ali u Srbiji, na primjer, su jasno rekli da se ne žele pridružiti NATO-u i mi to poštujemo”, kazao je NATO-ov visoki zvaničnik, te zaključio:

“Tako da bi Rusija trebala poštovati odluku koju su donijele suverene države, bilo da one žele ili ne žele priključenje NATO-u”.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.