Vlada RS najavila formiranje komisija o stradanju Srba u Sarajevu i Srebrenici

Vijesti 07. feb 201912:39 > 12:52
N1

Na današnjoj sjednici Vlade Republike Srpske razmatrani su zaključci NSRS, te imenovanja članova komisije o stradanju Srba u Sarajevu, kao i komisiji o stradanju svih na prostoru Srebrenice.

Nakon sjednice, prisutnima na pres-konferenciji se obratio i Anton Kasipović, ministar pravde RS, te je kazao kako je formiranje ovih komisija velo delikatno i teško pitanje.

Ove dvije komisije će se baviti stradanjima naroda u srebreničkoj regiji i u Sarajevu, svi u periodu ‘92-‘95. Ovo je vrlo delikatno i teško pitanje i želim da kažem da ovo pitanje podrazumijeva pijetet svim žrtvama ali i da se dođe do svih relevantnih podataka u vezi sa stravičnim stradanjima koja smo svi skupa imali u proteklom ratu“, istakao je Kasipović te dodao:

Osnovna motivacija da se komisije formiraju jeste pomirenje sadašnjih i budućih generacija“.

Kazao je i da će se formirati dvije međunarodne komisije, koje će se sastojati od stručnjaka, znalaca i neupitnih humanista.

U komisijama će biti predstavnici ministarstava unutrašnjih poslova, pravde, ministarstva za pitanje boraca… Cilj je da se sve činjenice tih tragičnih doživljaja, zbog žrtava, porodica, suživota, što više rasvijetle“, dodao je.

Na pres-konferenciji je saopćeno i kako će Gideon Grajf biti predsjedavajući komisije za Srebrenicu, a Rafael Izraeli, profesor u Jerusalemu, predsjednik komisije za Sarajevo.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.