Bijedić: Mi u TK smatramo da trebamo da uđemo u vlast

Vijesti 07. feb 201913:56 > 14:17
N1

Enver Bijedić, predsjednik SDP-a Tuzlanskog kantona, kazao je danas u Sarajevu da je cilj SDP-a u ovom kantonu da uđe u vlast.

U Sarajevo je stigao uoči subotnje sjednice Glavnog odbora SDP-a BiH na kojem će, kako je rekao, donijeti ključne odluke da li SDP ide u vlast ili ne.

“U svakom slučaju, ja ovdje dolazim sa stavovima Kantonalnog odbora SDP-a u Tuzli gdje je prisustvovalo stotinjak ljudi i gdje je 90 posto tog odbora reklo da je naš imperativni cilj ulazak u vlast. Ja ne dolazim sa ličnim stavovima, stav odbora i naš cilj je da uđemo u vlast. Zašto? Zato što smo pobijedili, zato što smo prva partija na Tuzanskom kantonu i jedini smo pobijedili u BiH od SDP-a. Drugo, što je možda još važnije, mi smatramo da samo ulaskom u vlast postojeće stanje se može promijeniti. Iz opozicionih klupa je nemoguće promijeniti bilo šta, a ulaskom u vlast naravno da aktivno učestvujete u tome da možete promijeniti”, kazao je Bijedić.

Kako je naveo, zajednje četiri godine mandata u Federalniom parlamentu, kao zastupnik opozicije je “progurati” tek jednu inicijativu.

“Zato mi u TK smatramo da trebamo da uđemo u vlast i naravno da ćemo o tome raspravljati na Glavnom odboru. Ono što Glavni odbor odluči treba svi da poštujemo tu odluku. Nema podjela u SDP-u, nema nikavih raskola, nema separatizma. Mi ćemo poštovati odluke GO”, poručio je Bijedić.

Pojasnio je i svoj raniji prijedlog o eventualnim ostavkama.

“Ja sam predlagao da, ukoliko treba da idemo u opoziciju, hajmo svi onda podnijeti ostavke, hajmo svi poslanici, svi zastupnici SDP-a na svim nivoima. Hajmo podnijeti ostavke, neka nas zamijeni neko drugi, pa ćemo biti čestita principijelna opozicija. Nemojte da neko sjedi u parlamentu i kaže ‘meni je lijepo’, šta ćemo sa ovima drugima?”, poručio je Bijedić.

Kazao je da je Bh. blok dobra priča.

“Ta ideja je jako interesantna i naišla je na pozitivan odjek. U Bh. bloku imaju različiti interesi, pogledi i donekle različiti programi. Neko svoju političku budućnost profiliše kroz opoziciono djelovaje i stalnom kritikom. Po meni SDP je državotvorna partija i mora da se brine o vođenju države”, kazao je Bijedić.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.