Akcija SIPA-e, uhapšeno devet ljudi

Vijesti 07. feb 201914:19 > 14:22
N1

U okviru operativne akcije kodnog naziva “PEČAT”; Državna agencija istrage i zaštitu lišila je slobode devet osoba, saopćeno je danas iz SIPA-e.

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu u saradnji sa policijskim službenicima MUP-a RS, MUP-a Unsko-sanskog kantona i Policije Brčko distrikta, od ranih jutarnjih sati, provode operativnu akciju kodnog naziva „PEČAT“ u okviru koje je slobode lišeno devet lica zbog postojanja osnova sumnje da su počinila krivično djelo „Udruživanje radi činjenja krivičnih djela“ iz člana 340. KZ FBiH, u vezi sa krivičnim djelom „Krivotvorenje isprave“ iz člana 373. KZ FBiH, stav (2) a u vezi sa članom 31. KZ FBiH ”Saučesništvo”.

Prilikom realizacije operativne akcije izvršeni su pretresi na osam lokacija na području Velike Kladuše, Cazina, Bužima, Novog Grada, Kozarske Dubice, Prijedora, Banjaluke, i Brčko distrikta BiH, i do sada je privremeno oduzeto više mobilnih telefona sa SIM karticama, laptop, diploma o završenom školovanju, svjedočanstava o završenim razredima srednje stručne spreme i druga dokumentacija za koju se sumnja da je krivotvorena, te drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku.

Nakon izvšene kriminalističke obrade u prostorijama SIPA-e, lica lišena slobode će u zakonskom roku biti predata u dalju nadležnost Tužilaštvu Unsko-sanskog kantona, uz čiju su koordinaciju gore navedene aktivnosti izvedene, saopćeno je iz SIPA-e.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.