Opačić i Marić u Novom danu

Vijesti 07. feb 201915:35 > 15:35
N1

Političke aktuelnosti, resocijalizacija i rehabilitacija osoba osuđenih za teška krivična djela, godišnjica Zimskih olimpijskih igri održanih u Sarajevu, EYOF, Nudžejma Softić, prva djevojka s hidžaboma koja je istrčala utrku 'Ironman', šta možemo očekivati od ovogodišnjeg Berlinalea - teme su sutrašnjeg izdanja Novo dana.

Hoće li se nakon odluke Bosanskohercegovačko bloka da bude opozicija raspasti vlade u kantonima gdje je ovaj blok dio vlasti? Može li Bosanskohercegovački blok opstati kao politički subjekat, kako će i ko formirati vlast u Federaciji Bosne i Hercegovine i na državnom nivou, te koliko ćemo čekati da se taj proces okonča? Gošća Novog dana je politička analitičarka Ivana Marić, a dešavanja na političkoj sceni naša su tema.

Kako se opasni zločinci – ubice, silovatelji, pedofili mogu spriječiti da ponove isto ili slično krivično djelo nakon što se nađu na slobodi? Šta podrazumijeva njihova resocijalizacija i rehabilitacija, kada i na koji način se radi i koliko je ona uspješna? Specijalista forenzičke psihijatrije Romana Opačić time se bavi već 20 godina. O ovoj temi govoriće za Novi dan.

8. februara 1984. svečano su otvorene XIV Zimske olimpijske igre u tadašnjoj Jugoslaviji, odnosno Sarajevu. Najveći sportski događaj ikada na ovim prostorima i danas se s nostalgijom pominje u razgovorima različitih generacija. Koje su anegdote obilježile ceremoniju otvaranja igara, zašto je maskota igara – Vučko i danas rado viđena? Sve vam to donosimo u Novom danu i obilježavamo 35. godišnjicu od Olimpijade u Sarajevu.

Za dva dana počinje EYOF – najveći sportski olimpijski festival za mlade sportiste između 14 i 18 godina. 911 takmičara iz 46 zemalja do 15. februara boriće se za medalje i titule najboljih, ali se i družiti i upoznavati i Bosnu i Hercegovinu. O EYOFU ćemo azgovarati sa direktorom sporta ovog festivala Jasminom Mehićem i generalnom sekretarkom Skijaškog saveza Bosne i Hercegovine, Jelenom Dojčinović.

Nudžejma Softić prva je djevojka s hidžabom koja je istrčala utrku Ironman. Sportom se počela baviti želeći da promijeni sebe a doprinijela je pozitivnim promjenama u društvu. Ona je glavni lik u dokumentarnom filmu ”Little Star Rising”. Nudžejma Softić i autorica filma Slađana Lučić gošće su Novog dana.

Berlinski filmski festival – Berlinale – održava se od 8. do 17. februara. U glavnom programu je 17 filmova, a ko ima najviše šansi da osvoji Zlatnog medvjeda, te šta se očekuje od filmova sa Balkana, između ostalog, saznajte u Novom danu. Uživo ćemo biti u Bonnu, kolega Mehmed Smajić sa Deutsche Wellea donosi pregled najvažnijih događaja.

Budite uz Novi dan, jutarnji program N1 televizije. Sa vama smo od sedam do 10 sati.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.