Gačić odbio stručnu pomoć tvrdeći da je zdrav fizički i mentalno

Vijesti 07. feb 201917:39 > 19:13
N1

Višestruki ubica Edin Gačić i dalje je u bijegu. Policijska uprava Konjic i službeno se oglasila sa posljednjim dostupnim fotografijama Gačića i javnosti uputila molbu da o mogućim saznanjima obavještavaju nadležne. Za Gačićem policija traga četvrti dan od kada je u ponedjeljak usmrtio Sauda Sultanića u blizini Konjica. U popodnevnim satima, policija je dobila dojavu da je viđen u Stocu. No, nakon provjere, utvrđeno je da to ipak nije Gačić.

Oglasio se i Centar za socijalni rad Banja Luka sa detaljnim opisom kontakata sa Gačićem koji nije upućen na psihijatrijsko liječenje uprkos zaključku da je to “bilo nužno i prijeko potrebno”.

Edin Gačić je visok 180 cm, mršavije građe sa dioptrijskim naočalama, posljednji put viđen je u tamnoplavoj jakni, svijetlim pantalonama i smeđoj pletenoj kapi.

“Radi se o vrlo specifičnoj osobi – sklonoj ubistvima za koja je već izdržavao zatvorsku kaznu. Naoružan je sa automatskom puškom sa kojom je napustio mjesto Podorašac kada je izvršio ubistvo nad Saudom Sultanićem. Koristimo od Federalne uprave policije sofisticiranu opremu za sve vremenske uslove potrage i njihove ljude koji rade na toj opremi. Pretražujemo dio po dio opštine Konjic – što u gradu, što u okolnim brdima i mjestima”, ističe Ljudevit Marić, portparol MUP-a HNK.

Edin Gačić osuđivan je zbog ubistva 1999. godine na 14 godina zatvora. Tokom dopusta iz zeničkog zatvora 2002. godine ubio je svoju majku i osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora – 20 godina. Prije isteka kazne iz Zenice je premješten u bihaćki zatvor. Iz ove ustanove upozorili su nekoliko nadležnih institucija da bi Gačić po izlasku mogao ponoviti krivično djelo. Da su 2017. primili pismo upozorenja potvrdili su za N1 u banjalučkom Centru za socijalni rad. Iz Centra navode da su imenovali stručni tim za djelovanje, te da su od nadležnog psihijatra dobili odgovor da banjalučka Klinika za psihijatriju nema uslova za liječenje Gačića i da je jedina ustanova za to Zavod u Sokocu.

“Sastanak sa službenicima Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite i Ministarstva pravde RS je rezultirao zaključkom da se inicira Edinov nastavak liječenja u Sokocu. Budući da je tada Edin još uvijek bio na izdržavanju kazne, u korespondenciji sa Federalnim ministarstvom pravde, dobili smo odgovor da je upućivanje na liječenje u Sokolac isključivo u nadležnosti sudova. (To znači tek nakon počinjenog novog krivičnog djela). Nakon svega što je preduzeto, evidentna je bila činjenica da se bez ‘novog događaja’ neće nastaviti Edinovo liječenje, iako je to bilo nužno i prijeko potrebno. U dopisu KPZ Bihać je između ostalo naznačeno da je svojevremeno pobjegao iz zatvorenog ‘odjela forenzike’ u koji ni nakon hapšenja nije vraćen. Jasan odgovor na pitanje ‘zbog čega?’, nismo dobili. Traženu medicinsku dokumentaciju o stanju njegovog mentalnog zdravlja takođe nismo dobili, pod isprikom da oni to ne dostavljaju”, kažu za N1 u Centru za socijalni rad Banja Luka.

Edin Gačić je u Banja Luku stigao 26. jula 2017. Iz Centra za socijalni rad ističu da je savjetovanje Gačića bilo gotovo svakodnevno uz pomoć za hranu i adaptaciju, te jednokratne novčane pomoći. Razgovarano je i sa njegovom rodbinom i komšijama. Tri mjeseca je volontirao u jednoj nevladinoj organizaciji, a boravio je u porodičnom stanu.

“Tokom prvih razgovora sa Edinom, predočene su mu naše nadležnosti i objektivne mogućnosti sa kojima raspolažemo, što je on bez pogovora i sa razumijevanjem prihvatio. Naročito mu je istaknuta mogućnost pružanja podrške u eventualnom liječenju, što je on energično odbijao, tvrdeći da je oduvijek bio zdrav, i fizički i mentalno. Posljednji mjesec dana nam se obraćao rjeđe (jednom sedmično), a i kad bi došao djelovao je zadovoljno, naglašavajući da je prilično samostalan u svakom smislu. Nakon prodaje stana, predočio nam je svoje planove o selidbi i zahvalio se na ‘profesionalnom odnosu i ukazanoj pomoći’. ((Na osnovu svega navedenog, evidentno je da je CSR Banja Luka preduzeo i sproveo sve raspoložive oblike zaštite ovog lica, u skladu sa principima struke, a predviđene zakonima koje primjenjujemo)”, navode u Centar za socijalni rad Banja Luka.

Treće ubistvo Edina Gačića nakon izlaska na slobodu i rada sa socijalnim radnicima otvara niz alarmantnih pitanja o funkcionisanju sistema, postpenalnom tretmanu – pripremi za izlazak na slobodu i resocijalizaciji.

“Iz mog dosadašnjeg iskustva i istraživanja koje sam sprovodila penalna pomoć ne funkcionira u našem društvu. Centri za socijalni rad su rad iznimno opterećeni u svom radu, ustroj države je veoma kompleksan. Sve funkcioniše na četiri nivoa, vi kada pređete iz jednog entiteta u drugi vi više niste u nadležnosti tog enititeta u kojem ste započeli”, pojašnjava Marija Lučić Ćatić, profesorica na FKN UNSA.

Da sistem u Bosni i Hercegovini često zakaže svjedoče i primjeri kada se nakon dopusta u zatvore ne vraćaju osuđenici za najteža krivična djela.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.