Još uvijek bez dogovora o vlasti u BiH

N1

Jedinstven stav Bh. bloka da nema ništa od koalicije sa SDA, HDZ i SNSD-om mogao bi pasti na Glavni odbor SDP-a BiH koji je zakazan za subotu. Danas, uoči pripremnog sastanka Predsjedništva stranke za Glavni odbor, iz SDP-a Tuzlanskog kantona, poručuju da je njihov cilj da uđu u vlast.

Prije dva dana odluka Bh. bloka – DF, Naša stranka i SDP neće u vlast sa SDA, HDZ i SNSD-om. Danas u SDP-u pripreme za Glavni odbor, koji treba da odluči da li će ostati opozicija. Protiv opozicionog djelovanja najglasniji su u Tuzlanskom kantonu.

“Naš cilj je da uđemo u vlast. Zašto? Zato što smo pobijedili, zato što smo prva partija u Tuzlanskom kantonu i jedini smo pobijedili u BiH od SDP, drugo što je možda još važnije, mi smatramo da samim ulaskom u vlast se postojeće stanje može promjeniti”, smatra Enver Bijedić, član Predsjedništva SDP-a.

Stranke okupljene u Bh. blok nisu uspjele formirati vlast u Tuzlanskom kantonu, jer SBB nije željela biti dio koalicije. Druga opcija je koaliranje sa SDA, čemu se protivi Naša stranka. Nakon odluke Bh. bloka da neće sa SDA, iz ove stranke poruka:

“Posebno začuđuje činjenica da su dokazane patriotske snage unutar DF-a i SDP-a, koje i same ukazuju na procese koji su usmjereni protiv BiH, na osnovu čega su i dobili povjerenje na izborima, na kraju popustili pod pritiscima nedozrelih i sumnjivih struktura iz Naše stranke i dijelova SDP-a”, navode u SDA.

“Nisam znao da postoji ovdje neka stranka koja izdaje certifikat ko je patriota, a ko nije patriota, i koji potezi su patriotski, a koji nisu. Mislio sam da su ti pridjevi tipa – sumnjiva lica, mislio sam da je to ostalo daleko iza nas, u dobu komunizma”, poručuje Predrag Kojović, predsjednik Naše stranke.

Jedino je Naša stranka bila jedinstvena – u koaliciju sa SDA, HDZ i SNSD ne žele. Kažu, na poslednjem sastanku Bloka su nudili rješenje za Tuzlanski kanton, što nije prihvaćeno. No bez obrazloženja šta podrazumijeva.

“Radim sve što mogu, da spasimo, da sačuvamo, i da ojačamo Bh. blok, i između ostalog to podrazumijeva da stvari o kojima razgovaramo, i kojima želimo još da razgovaramo, da ne šaljem poruke putem medija, već direktno”, ističe Kojović.

Ukoliko Blok zaista ostane opozicija, prostor za koaliranje na državnom nivou za SDA se sužava. Preostaje klub SBB-PDA, koji ima tri poslanika.

“Smatram da je patriotska dužnost ne ulaziti u bilo kakve kombinacije sa SDA. Što se tiče SNSD-a i HDZ-a, oni su glasanjem za Zvizdića, a protiv Nikšića, za člana Kolegija u državnom Parlamentu već izabrali SDA za partnera, što dokazuje ispravnost moje prve rečenice”, tvrdi Damir Arnaut, SBB.

Ranije su u rukovodstvo Predstavničkog doma Parlamenta BiH izabrani predstavnici HDZ-a, SDA, SNSD-a. Da bi ova koalicija bila funkcionalna potrebna je najmanje još jedna ruka iz FBiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.