Kako vlast RS postupa prema migrantima?

Vijesti 07. feb 201918:25 > 19:43
N1

Migrantska kriza zahvata i Republiku Srpsku. Dok humanitarne organizacije pokušavaju da im pomognu, iz Vlade Republike Srpske jasno poručuju da neće graditi centre za prihvat, niti prihvatati strane donacije. Ostaju pri stavu da će migrantima osigurati isključivo humani transport.

Vojsku na granice, te veću aktivnost svih nadležnih u Bosni i Hercegovini, traže u Koordinacionom timu Vlade Republike Srpske, zbog migrantske krize. Migranti ne mogu boraviti na teritoriji Republike Srpske, a vlasti ističu, da nemaju mogućnosti, niti namjeru da ih tu smjeste.

“Republika Srpska neće prihvatati izgradnju centra za smještaj migranata na svojoj teritoriji, niti će za to izdvajati budžetska sredstva, nećemo prihvatati ni strane donacije. Migranti ne mogu boraviti na teritoriji Republike Srpske, osim u zakonskom roku sa potvrdama i putem takozvanog humanog transporta, a što je policija Republike Srpske i ranije omogućavala”, poručio je Miloš Stevanović, član Koordinacionog tijela Vlade Republike Srpske za praćenje kretanja ilegalnih migranata.

Procjenjuje se da u Bosni i Hercegovini ima oko pet hiljada migranata. Najveći dio ih prelazi iz Srbije, a krijumčarima plaćaju hiljade evra. Najveći broj migranata primijećen je na području Policijske uprave Gradiška, koja postaje nova ruta za prolaz ka Hrvatskoj. U Ministarstva unutrašnjih poslova kažu da su tokom januara zabilježena dva krivična djela.

“Jedan slučaj je otuđenje tuđe stvari u Banjaluci i prijevljeno je da su oštetili ceradu na motornom vozilu. A drugi slučaj je da su zaustavili voz koji saobraća na relaciji Sarajevo-Bihać, tačnije kod Doboja su zaustavili voz i napustili ga, a nakon toga je utvrđeno da su jednom putniku ukrali torbu u kojoj se nalazila određena suma novca”, kazala je Mirna Šoja iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Više gladni nego siti, bez adekvatne odjeće i sa sve manje novca, većina migranata je godinama na putu, kažu u Helsinškom parlamentu građana. Trude se, kažu, da im pomognu koliko mogu, prvi su pritekli u pomoć migrantima u blizini banjalučke željezničke stanice, nahranili ih toplom pitom, kiflama i ćevapima.

“Svaka pomoć i susret njima budi nadu. Što se tiče pomoći građana u Bosni i Hercegovini, oni su poprilično zadovoljni građanima. Problem je što država nema kapaciteta da riješi ove probleme. Mi iz nevladinog sektora, aktivisti i građani možemo sve nahraniti, prevesti itd”, istakao je Aleksandar Žolja iz Helsinškog parlamenta građana Banjaluke.

Predstavnici vlasti Republike Srpske u više navrata su naglašavali da neće dozvolitti zadržavanje ilegalnih migranata na teritoriji ovog entiteta. Ipak, u Koordinacionom tijelu Vlade ističu da postupaju humano prema njima.  Naglašavaju da neće dozvoliti da bilo ko zlostavlja migrante.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.