Marić: Zabluda je da ljevica samo jedinstvena može opstati

Vijesti 08. feb 201909:01 > 09:22
N1

"Kada bismo gledali na principijelne koalicije ne znam da li bismo ikada dobili vlast, a posebno stranke građanskog bloka ne bi bile u vlasti. Nikada do sada nisu osvojili dovoljno glasova da osnuju principijelnu koaliciju", kazala je za N1 političarka analitičarka Ivana Marić.

Formiranje koalicija?

“Ne postoji savršena situacija i ne postoje tzv. principijelne koalicije. Kada bismo gledali na principijelne koalicije ne znam da li bismo ikada dobili vlast, a posebno stranke građanskog bloka ne bi bile u vlasti. Nikada do sada nisu osvojili dovoljno glasova da osnuju principijelnu koaliciju”, kazala je Marić.

Istakla je da takve koalicije ne treba tražiti, jer su nemoguće.

Trebamo se odmaći od toga i tražiti takve koalicije jer su nemoguće. Sa ovako velikim brojem stranaka, posebno jer kod nas scena nije profilirana; vi kada vidite koga mi danas zovemo nacionalnim strankama to su HDZZ, SDA i SNSD. Sada već SDS računamo u ovaj građanski blok“, kazala je i dodala:

“Ono što je bitno, kod nas ne postoji vlada, ni na jednom nivou. Možda u RS, gdje Dodik ima apsolutnu moć, oni možda imaju vladu. Mi na nivou BiH nemamo vladu, imamo resore odvojene i javna preduzeća koja rade šta hoće. Vidite da su nas i stranke prestale zavaravati, ovi to i ne pokušavaju, toliko smo im dozvolili”.

Da li je iznenađenje da Bh. blok bude opozicija?

Što se meni svidjelo jeste to što smo vidjeli da su imali suprotne stavove, ne samo između stranaka, nego i unutar stranaka. Iz SDP-a smo dobivali glasove od onih koji su apsolutno ZA i apsolutno PROTIV. Dobro je što su se dogovorili i izašli svi zajedno, neko s kiselim osmijehom, neko sa pobjedničkim osmijehom. Međutim, pristali su, dogovorili se i izašli zajedno. To je ono što nama nedostaje, što nemamo, što vlast formiramo ucjenama. Nekoliko zadnjih vlada smo dobili na taj način, ‘ako ti meni to, ja tebi ovo’. Nema nikakvog programa, nema dogovora, nego podjele resore i svako u svom resoru radi ono što želi. Možda odluka Bh. bloka čak nije najbolja za građane, za njih jeste.”, kaže Marić.

Da li ova odluka znači kraj Bh. bloka?

Nisam pobornik grupisanja stranka i ne znam kako je došlo da ljevica samo udružena može opstati. Apsolutno nije potrebno njihovo jedinstvo, ni bilo kakvo grupisanje, nego je potrebno da imaju zajedničke kandidate za funkcije koje biraju građani. Tu moraju biti jedinstveni, ne moraju nikakvu koaliciju praviti. Ljudi vole da imaju izbor. To je neka zabluda koju smo ubacili među građane, spin koji govori da oni samo jedinstveni mogu opstati, nije istina. Puno su efikasniji kada su razdvojeni“, ističe Marić.

Kazala je da je Naša stranka ispala “pobjednička” nakon ove odluke, ali da se mora uzeti u obzir veličina stranke.

Vidjelo se ko je tu kao pobjednički, naravno Naša stranka koja je najprincipijelnija. Moramo uzeti u obzir veličinu Naše stranke i broj funkcionera koje oni imaju. Da li oni imaju još članova koje bi mogli postaviti na te funckije koje su dobili. Lako vam je biti principijelan, kada nemate više ljudi. S druge strane imate SDP koji je dobio u FBiH 150 hiljada glasova, oni imaju odgovornost prema tim biračima. Isto tako, na državnom nivou, DF se vidjelo da su postali drugačija stranka. Sve ono protiv čega se Komšić borio kritikujući Lagumdžiju, on sada radi. Vidite da nema naznaka iz DF-a za bilo šta drugo. Pozivaju na principijelnost, ali Komšić ne spominje svoju ostavku. Jer i to je vlast, i to kakva u Predsjedništvu BiH. Ako već poziva da izlazi iz kantona, zašto on ne podnese ostavku u Predsjedništvu jer tamo je isto sa ovim nacionalistima, kako ih on zove, u vlasti. Ako će biti principijelan, neka bude principijelan do kraja“, dodala je.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook|Instagram i UŽIVO na ovom linku.