Dijaspora: Niko iz Bosne i Hercegovine nije protjeran da bi bio iseljenik

Vijesti 08. feb 201910:43 > 10:50
Youtube / Screenshot

Niko iz Bosne i Hercegovine nije protjeran da bi bio iseljenik, naglašava prvi predsjednik Svjetskog saveza dijaspore BiH Namik Alimajstorović u autorskom tekstu koji je medijima u BiH proslijedio Bhinfodesk iz Birminghama.

“Od kada je Vijeće ministara BiH na sjednici održanoj u aprilu 2017. godine usvojilo ‘Politiku odnosa s iseljeništvom’, intenzivno se u svakodnevnoj zvaničnoj komunikaciji pokušava, umjesto riječi dijaspora nametnuti riječ iseljeništvo. Bošnjački ministri su na to pristali jer im je sugerisano da taj dokument neće biti usvojen pod nazivom ‘Politika odnosa s dijasporom’. Inače, da taj dokument nije usvojen, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine vjerovatno samo mjesec dana kasnije ne bi dobilo donaciju švicarske vlade (Projekat Dijaspora za razvoj) u iznosu od 10,5 miliona KM”, citat je iz teksta.

Nametanjem riječi iseljeništvo, naglašava dalje Alimajstorović, više su nego zadovoljni oni koji su vršili etničko čišćenje, prekrajali demografsku strukturu BiH jer su na taj način oprali savjest i postali “nevini”. Po njima, ljudi iz BiH su se sami iselili, nisu prognani-protjerani, nije bilo etničkog čišćenja, Haag je bez veze donosio sudske odluke itd. S druge strane, bošnjački političari mogu zadovoljno trljati ruke, dobili su fond od 10,5 miliona KM od kojeg, naravno, ni bh. dijaspora odnosno “iseljenici” neće imati ama baš nikakve koristi, naveo je autor teksta.

On dalje obrazlaže da je dijaspora međunarodno priznati status i naziv za osobe ili za dio jednog naroda koji je bio prisiljen napustiti domovinu, bivajući tako raseljen širom svijeta. Iseljeništvo, pak, nema međunarodno priznati status i podrazumijeva osobe spremne za integraciju i asimilaciju u državama doseljenja.

“Ako Bosna i Hercegovina smatra Bosance i Hercegovce u dijaspori iseljenicima, time ona gubi pravo na Bosance i Hercegovce u dijaspori i prepušta ih integraciji i asimilaciji države u kojoj bosanskohercegovački ‘iseljenici’ žive. Sudeći prema odnosu vlasti Bosne i Hercegovine spram zahtjeva njene dijaspore, njima je mnogo lakše uzeti fondove, a dijasporu preimenovati u iseljeništvo i tim potezom (ne)riješiti sve zahtjeve bosanskohercegovačke dijaspore”, naveo je između ostalog u tekstu Alimajstorović.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook|Instagram i UŽIVO na ovom linku.