Život migranata u USK (FOTO)

Vijesti 08. feb 201911:33 > 11:55
N1

Reporterka N1 Adisa Imamović nalazi se u Bihaću gdje prati život migranata u kampovima na području Unsko-sanskog kantona.

U informativnim emisija N1 ćete imati priliku da pročitate i pogledate više o ovoj temi, a u nastavku pogledajte fotografije jednog od kampova u USK, u kome žive migranti.

N1
N1
N1

Podsjetimo, premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić prije dva dana sazvao je danas sastanak Operativne grupe za koordiniranje aktivnosti i nadzora nad migrantskom krizom na području USK.

Na sastanku su doneseni sljedeći zaključci:

– Traži se od Ministarstva sigurnosti, čija je isključiva nadležnost upravljanje migracijama, da se u narednih deset dana, odredi o statusu ad hoc formiranih privremenih prihvatnih centara na području Unsko-sanskog kantona, te da ih preuzme u nadležnost, kako bi se u istima mogao utvrditi kućni red i kontrolisati kapacitet prihvata korisnika smještaja kao i zdravstveno-epidemiološka situacija.

– Unsko-sanski kanton ostaje čvrsto pri stavu da se mora kontrolisati migrantski val i da kvote za prihvat migranata, koje su određene sukladno raspoloživom kapacitetu ne mogu preći 3200 osoba i to: 700 osoba u centru Miral, Velika Kladuša; 420 osoba u centru Sedra, Cazin; 580 osoba u centru Borići, Bihać i BIRA, Bihać 1500 migranata, s tim što se u centre Sedra i Borići smještaju isključivo porodice sa djecom i djeca bez pratnje roditelja.

– Od Granične policije se traži puni angažman na zaštiti granica BiH.

– Ministarstva sigurnosti se traži da sve osobe problematičnog ponašanja, iz centara na području USK izmjesti u centar zatvorenog tipa, kao i da preuzmu brigu o svim osobama koje nemaju smještaj u okviru navedenih kapaciteta.

– Od Međunarodne komisije za migracije IOM se traži da u roku do sedam dana sve porodice sa djecom, žene i djecu bez pratnje izmjesti u centre Borići i Sedra.

– Od Međunarodne komisije za migracije se traži da, u saradnji sa ostalim međunarodnim organizacijama, uključenim u pomaganje migrantima, koordinira potpunu saradnju sa Zavodom za javno zdravstvo USK i zdravstvenim ustanovama, posebno na dostavljanju podataka bitnih za mjere očuvanja zdravstveno-epidemiološke situacije na području Kantona.

– Apotekama na području Kantona se zabranjuje ručna prodaja lijekova ileganim imigrantima a za koje se mora izdavati liječnički recept.

– Od građana Unsko-sanskog kantona se traži da prestanu nelegalno davati usluge smještaja i prevoza migranata. U tom smislu traži se nastavljanje intenzivnog rada Kantonalne uprave za inspekcijske poslove.

Ukoliko u narednih deset dana zahtjevi koji se odnose na Ministarstvo sigurnosti BiH i IOM ne budu ispoštovani Unsko-sanski kanton će biti prinuđen pokrenuti mjere da se privremeni prihvatni centri na području Kantona rasformiraju i zabrani svaki prihvat ilegalnih migranata na ovom području, identično kao i na području RS, rečeno je na sastanku Operativne grupe.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.