SIPA nakon velike akcije saopćila detalje

Vijesti 08. feb 201914:29 > 14:34
N1/Ilustracija

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu u saradnji sa policijskim službenicima MUP-a RS, MUP-a Unsko-sanskog kantona i Policije Brčko distrikta, jučer su proveli operativnu akciju kodnog naziva „PEČAT“ u okviru koje je slobode lišeno devet lica.

Hapšenja su uslijedila zbog postojanja osnova sumnje da su počinila krivično djelo Udruživanje radi činjenja krivičnih djela iz člana 340. KZ FBiH, u vezi sa krivičnim djelom Krivotvorenje isprave iz člana 373. KZ FBiH, stav (2) a u vezi sa članom 31. KZ FBiH ”Saučesništvo”, saopćeno je danas iz SIPA-e.

Nakon izvšene kriminalističke obrade u prostorijama SIPA-e, pet lica lišenih slobode predato je u dalju nadležnost Tužilaštvu Unsko-sanskog kantona.

Prilikom pretresa na osam lokacija na području Velike Kladuše, Cazina, Bužima, Novog Grada, Kozarske Dubice, Prijedora, Banja Luke, i Brčko distrikta BiH, gdje se postupalo po naredbama za pretres, kod lica su pronađeni i privremeno oduzeti sljedeći predmeti: 14 mobilnih telefona, 3 laptopa, 1 računar, 5 pečata, 12 diploma o završenoj srednjoj školi, 4 kopije diploma o završenoj srednjoj školi, 12 svjedodžbi o završenom razredu srednje škole, 3 zahtjeva za upis u srednju školu, 2 originalne diplome više poslovne škole.

Kako je saopćeno, pronađena su i 3 akta vezana za zapošljavanje u Njemačkoj, 4 uvjerenja o završenoj osnovnoj, 2 prazne radne knjižice Federacije BiH, 3 prazne pripravničke knjižice za zdravstvene radnike, 2 ljekarska uvjerenja, 4 bianco izvoda iz matične knjige vjenčanih, izvod iz matične knjige rođenih, svjedočanstva o završenim razredima srednje škole, uvjerenja o osposobljenosti za različite smjerove, uvjerenje o polaganju stručnog ispita Ministarstva zdravstva RS, uvjerenje FBiH o državljanstvu, ugovor o radu na neodređeno, odluka o prestanku radnog odnosa, potvrda o radnom iskustvu i uvjerenje o uspjehu učenika, saopćeno je.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.