Karup-Druško za N1: Komisija je pobijanje onoga što je uradio Haški tribunal

Vijesti 08. feb 201915:20 > 15:35
N1

Novinarka Dženana Karup-Druško za N1 je komentarisala odluku Vlade Republike Srpske da formira međunarodnu komisiju u cilju da "istraži stradanja Srba od 1991. do 1995. i svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu od 1991. do 1995. godine". Između ostalog, napomenula je da je "Komisija pobijanje onoga što je uradio Haški tribunal".

“Ovo je jeste udar na žrtve, s jedne strane. S druge strane možda i najžešći udar na Dejtonski mirovni sporazum zato što se tu mora povezati nekoliko stvari. Činjenica je da je Haški tribunal sud Ujedinjenih nacija i da je Haški tribunal uz predmete koje je presudio vezano za Sarajevo i Srebrenicu ranije opredmetio ono što se stalno zaboravlja, a što je vezano i za stradanje Srba u Srebrenici i u Sarajevu. Neki od tih predmeta su označeni kao da za njih nema dovoljno dokaza. Neki su vraćeni na postupanje nadležnim tužiteljstvima u Bosni i Hercegovini. Haški tribunal je radio sve te predmete. Uspostavljanjem svih novih komisija kojim se traže novi nalazi znači pobijanje onog što je radio Haški tribunal. To je direktno udaranje na odluke Vijeća sigurnosti koje imenuje glavnog tužitelja”, kazala je.

Potom je podsjetila na posljednji izvještaj glavnog tužitelja rekavši:

“U svojem posljednjem izvještaju je upozorio da se ovdje ne poštuju presude i kako se negiraju zločinci. Paralelno s tim, podsjetit ću na još jednu stvar, rezoluciju Evropskog parlamenta vezanu za Srbiju gdje je rečeno da je preduvjet za Srbiju na putu za Evropsku uniju uvažavanje presuda Haškog tribunala i poštivanje odluka Haškog suda”.

Na pitanje koja poruka se želi poslati formiranjem ove Komisije, odgovorila je:

“Bojim se da mi imamo na sceni institucionalno djelovanje sa ciljem rušenja državnih institucija Bosne i Hercegovine. Moram to povezati sa dobijanjem MAP-a za Bosnu i Hercegovinu odnosno sa putem Bosne i Hercegovine u NATO. Imali smo čuvene zaključke donesene u Republici Srpskoj odnosno sastanak na kojem su učestvovali svi visoki zvaničnici, uključujući člana Predsjedništva Milorada Dodika, gdje je, ne poručeno, nego zaprijećeno koji rade u državnim institucijama ako budu učestvovali u sastancima i budu uradili bilo šta da doprinesu putu Bosne i Hercegovine u NATO da će biti sankcionirani. S jedne strane imamo onemogućavanje na sve načine da Bosna i Hercegovina bude pod sigurnosnim kišobranom NATO-a. Podsjetit ću na poruke Vladimira Putina (predsjednika Rusij) tokom posjete Srbiji i Sergeja Lavrova (ministra vanjskih poslova Rusije) da se protive članstvu u NATO-u. Tada je to učinjeno najotvorenije”.

U razgovoru za N1, Karup Druško je naglasila da postoji namjera da se “negiranjem presuda Haškog tribunala promjeni prošlost”. Odluke Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine smatra također da su “na tom fonu” dodavši:

“Obzirom na koaliciju Milorada Dodika i Dragana Čovića, mislim da je ovo sinhronizirano djelovanje s ciljem da se sruše sve institucionalne vrijednosti i vladavina prava uspsotavljene kroz brojne reforme”.

Pozvala je na djelovanje Ureda visokog predstavnika.

“Mislim da je vrijeme da OHR počne koristiti svoje ovlasti – da počne koristiti bonske ovlasti. Ako visoki predstavnik postoji, onda treba raditi svoj posao. Odgovornost je i na državama članicama Vijeća za implementaciju mira”, poručila je.

Upitana kakva se poruka šalje žrtvama, rekla je:

“Ovo nije poruka žrtvama. Ovo je politička poruka. ovo je politčki pokušaj da se promijeni narativ odnosno narative koje smo imali do sad da budu institucionalno nametnuti kao konačni. Imali smo negiranje iz Srbije i Banjaluke haških presuda. Ovo je sad ono što je jasno objašnjeno u dokumentu SANU-a II – sve te faze kroz koje treba proći među kojima je ključna negiranje presuda”.

Upozorila je da ovakva situacija može biti uzrok nezadovoljstva žrtava i podjela u društvu.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook|Instagram i UŽIVO na ovom linku.