Kovačević: Obrada ličnih podataka zaposlenih je veoma složeno pitanje

Vijesti 08. feb 201915:52 > 16:08
N1

Od devet osoba koje su jučer uhapšene tokom akcije "Pečat", pet ih je zadržano u Tužilaštva USK, potvrđeno je za N1 u ovoj instituciji.

Tokom dana, uhapšeni će dodatno biti ispitani, nakon čega će Tužilaštvo odlučiti, da li će i za koga predložiti mjere pritvora. Uhapšene osobe se sumnjiče za Udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi s produženim krivičnim djelom Krivotvorenje isprave.

Nakon afere “Diploma” više institucija najavilo je provjeru diploma svojih zaposlenih. Među posljednjim su ovaj korak najavili iz službe Parlamenta BiH, no iz Agencije za zaštitu ličnih podataka dali su negativno mišljenje. Smatraju da se diplome svih zaposlenih ne mogu provjeravati bez osnovane sumnje.

Pojasnio je šta bi se desilo kad bi služba Parlamenta BiH krenula u provjeru diploma, i pored negativnog mišljenja Agencije.

“Da oni krenu u to i da neko od zaposlenih prigovori, mi bi pitali Sekretarijat Parlamentarne skupštine šta je pravni osnov i svrha. Oni bi se morali izjasniti. Oni i ne navode, i čak pitaju da li treba saglasnost zaposlenog. To je veoma složeno pitanje i oblast, obrada ličnih podataka zaposlenih”, kazao je Petar Kovačević, direktor Agencije za zaštitu ličnih podataka.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.