Potraga za Gačićem: Pretražena jedna trećina opštine Konjic

Vijesti 08. feb 201917:44 > 19:36
N1

Peti je dan policijske potrage za trostrukim ubicom Edinom Gačićem. Iz policijskih redova procjenjuju da je pretraženo oko jedne trećine opštine Konjic. Jučer je objavljena posljednja dostupna fotografija Gačića koji je u ponedjeljak usmrtio Sauda Sultanića u mjestu Podorašac u blizini Konjica. Od tada je bilo više dojava građana među kojima i jedna pogrešna u Stocu.

Naoružan automatskom puškom Edin Gačić bježi nakon ubistva Sauda Sultanića. Od ponedjeljka traje policijska potraga. Tvrdi se – o Gačićevom profilu obavještene su sve policijske agencije, potraga je intenzivna uz pomoć sofisticirane opreme Federalne uprave policije i drugih agencija.

“Kuća po kuća, dio terena po dio terena. Mi ne smijemo navesti u svom planu koji ćemo dio pretraživati jer i on isto čuje ko i građani šta smo poduzeli. Samo oni koji direktno idu na teren znaju koji će dio terena pretraživati. (N1: Koliko je otprilike pretraženo?) Pa nekim možda jedna trećina općine Konjic smo pretražili, jednu trećinu, a znate da je općina Konjic najveća općina u Federaciji, možda i u BiH”, kazao je Ljudevit Marić, portparol MUP HNK.

Edin Gačić osuđivan je zbog ubistva 1999. godine na 14 godina zatvora. Tokom dopusta iz zeničkog zatvora 2002. ubio je svoju majku. Osuđen je na 20 godina jedinstvene kazne zatvora. Prije isteka kazne premješten je u bihaćki zatvor iz kojeg kasnije upućuju pismo upozorenja na adrese nekoliko nadležnih institucija – o tome da bi Gačić po izlasku mogao ponoviti krivično djelo.

Da se radi o visokorizičnoj osobi iz pisma su zaključili i u Centru za socijalni rad Banja Luka. Na osnovu podataka o Gačiću inicirano je njegovo liječenje. No no nakon prepiske nekoliko nadležnih institucija u oba entiteta nije upućen na psihijatrijsko liječenje, naveli su za N1 u banjalučkom Centru za socijalni rad.

“U korespondenciji sa Federalnim ministarstvom pravde smo dobili odgovor da je upućivanje na liječenje u Sokolac, isključivo u nadležnosti sudova. (To znači tek nakon počinjenog novog krivičnog djela). Nakon svega što je preduzeto, evidentna je bila činjenica da se bez “novog događaja” neće nastaviti Edinovo liječenje, iako je to bilo nužno i prijeko potrebno. U dopisu KPZ Bihać je između ostalo naznačeno da je svojevremeno pobjegao iz zatvorenog “odjela forenzike” u koji ni nakon hapšenja nije vraćen. Jasan odgovor na pitanje “zbog čega?”, nismo dobili”, kazali su iz Centra za socijalni rad Banja Luka.

Na upit N1 o slijedu poteza u ovom slučaju – iz Federalnog ministarstva pravde još pripremaju odgovor. Gačić je po dolasku u Banjaluku jula 2017. gotovo svakodnevno dolazio u Centar za socijalni rad. Tri mjeseca je volontirao u jednoj nevladinoj organizaciji, živio u porodičnom stanu sve do odluke o prodaji i odlasku iz Banjaluke. Rad sa osuđenicima u Njemačkoj, posebno onim upućenim na liječenje – dug je, složen i timski.

Zemlje regiona na tome moraju raditi znatno ozbiljnije, pojašnjava za N1 specijalista forenzičke psihijatrije.

“Kada oni dođu kod nas na tzv. prisilnu terapiju, što znači da su dio proveli u zatvoru, a onda došli kod nas, tada moraju sarađivati sa svima nama. Samo kada sarađuju sa nama mi možemo nakon analiza donositi odluke da im se daje sve više slobode – do konačnog otpusta. Mi pratimo njihov napredak u mentalnom i općenito psihofizičkom smislu, u procesu resocijalizacije, te da li uopće imaju želju da se reintegriraju u društvo, da li imaju želju da rade, da li uopće mogu da rade”, kazala je Romana Opačić, specijalista forenzičke psihijatrije.

Podsjećamo, u banjalučkom Centru za socijalni rad naveli su da je liječenje višestrukog ubice Edina Gačića “bilo nužno i prijeko potrebno”. U Centar je dolazio do decembra 2017. godine, a mogućnost eventualnog liječenja je odbijao tvrdeći da je fizički i mentalno zdrav. Više od godinu nakon toga počinio je novo ubistvo.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.