Crnadak za N1: Besmisleni potez Kosova

Vijesti 08. feb 201918:13 > 19:17
N1

Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, govorio je za N1 o razlogu odluke Kosova da poveća takse za sto posto za proizvode iz Bosne i Hercegovine i Srbije.

Komentarisao je odluku ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine, Dragana Mektića, da ne podrži članstvo Kosova u Interpolu nakon čega je uslijedila odluka ove zemlje o povećanju taksi.

“Nemam potrebu braniti Mektića, ali to nije uradio na svoju ruku. U Vašem pitanju postoji jedna netačnost. Ne postoji nijedna stvar koju je uradila Bosna i Hercegovina kojom bi isprovocirala ove takse. Kada nekoj zemlji uvedete takse od sto posto, mogu samo ponoviti da je to neprijateljski akt. Ta odluka znači zabranu uvoza jer nijedan proizvod ne može biti konkurentan na tržištu. Naše poruke iz Bosne i Hercegovine trebaju biti iskomunicirane kako treba. Bili smo principijalni i nismo uradili niti jednu stvar za koju se može reći da smo odgovorni. Bosna i Hercegovina ima stav koji se godinama primjenjuje i oko kojeg imamo konsenzus, a to je da Bosna i Hercegovina podržava učešće Kosova u regionalnim inicijativama, međunarodnim organizacijama i drugim tijelima i ako se nađu na spisku usaglašenih međunarodnih organizacija i inicijativa postignut dijalogom Beograda i Prištine. Nije postojala mogućnost da podržimo Kosovo jer Interpol nije niti jedna od ove dvije mogućnosti”.

Upitan da li je Bosna i Hercegovina mogla biti suzdržana po ovom pitanju, za N1 je odgovorio:

“Nisam bio tamo i ne znam kako je ko glasalo. Bosna i Hercegovina nije mogla podržati učešće u Interpolu. Bilo kakav stav da smo imali, to ne bi promijenilo ovaj ishod. Nismo mi krivi i odgovorni. Takse se trebaju ukinuti čim prije – danas bolje nego sutra. Pozivam Prištinu da odluku odmah stavi van snage”.

VEZANE VIJESTI

Na konstataciju da bi ishod bio drugačiji da je Bosna i Hercegovina bila suzdržana, Crnadak je rekao:

“Moram Vas pitati, iako to ne volim, otkud vama teza da su se takse uvele radi Interpola?”.

Na potpitanje zašto su to uradili, kazao je:

“Ono što mogu pročitati iz njihovih izjava, to je opšte nezadovoljstvo što nismo priznali Kosovo. To je rastuća nervoza i očigledno da stvari ne idu najboljim tokom za Kosovo. To je dovelo do ovog besmislenog poteza. Ovakve stvari ne mogu ništa dobro donijeti bilo kome. Mislim da je pogrešno da trebamo preispitivati sami sebe i u sebi tražiti krivca. Takse su neprihvatljive – srednjovjekovne, antievropske i anticivilizacijske”.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook|Instagram i UŽIVO na ovom linku.