I dalje traje sjednica Glavnog odbora, velike podjele u SDP-u

Vijesti 09. feb 201920:08 > 20:10
N1

I dalje traje sjednica Glavnog odbora SDP-a BiH koja je počela 9. februara u 10:00 sati.

Kako javlja reporterka N1 Tina Jelin Dizdar, koja prati dešavanja – u SDP je podijeljen oko pitanja ulaska u koaliciju sa SDA na državnom i nivou Federacije Bosne i Hercegovine.

Naime, podjele su i unutar SDP-a u Tuzlanskom kantonu, gdje je KO SDP za ulazak u vlast, dok tu ideju ne podržava Gradski odbor SDP Tuzla.

Kako nam je potvrdio jedan od članova SDP-a, postoji mogućnost referenduma unutar stranke ako se ne izglasa jedinstven stav. Referendumom će se tražiti da se članovi izjasne o partnerstvu sa SDA na pomenutim nivoima vlasti.

Od ranije je poznat stav sarajevskog SDP-a koji su protiv koalicije. Jedno od pitanja je i to šta će se desiti unutar Bh. bloka ako SDP ostane opozicija, da li će izaći iz vlasti u Kantonu Sarajevo – budući da je lider DF-a, Željko Komšić, koji je unutar Bh. bloka jasno kazao da taj blok može biti ili pozicija ili opozicija.

Pojedini članovi Glavnog odbora SDP-a tražili su da se napravi i neka vrsta upitnika koji će se proslijediti SDA, ali i drugim partijama – gdje bi odgovorili na pitanja koja su važna SDP-u i nalaze se u Statutu stranke.

Također, po Statutu SDP-a pomenuti referendum se može, ali i ne mora sazvati.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter|Facebook|Instagram i UŽIVO na ovom linku.