Svi putevi vode na Koševo (FOTO)

Vijesti 10. feb 201917:18 > 17:24
N1

Evropski omladinski olimpijski festival, EYOF u 19:00 sati na stadionu Asim Ferhatović Hase - Koševo bit će i svečano otvoren. Hiljade građana već pristižu na stadion i oko stadiona kako bi zauzeli svoja mjesta i posmatrali, prema najavama, spektakularno otvaranje najvećeg sportskog događaja u BiH još od Olimpijskih igara 1984. godine.

Sarajevo i Istočno Sarajevo od danas, pa do 16. februara biće domaćini Evropskog zimskog olimpijskog festivala mladih (EYOF 2019).

Očekuje se da će na EYOF-u, za koji se mnogi u BiH nadaju da će vratiti olimpijski duh, nastupiti oko 1.500 sportista iz 46 evropski zemalja. Ukupan broj učesnika, zajedno sa sportistima, trenerima i ostalim članovima misija, iznosiće preko 2.000 ljudi.

Prvog dana EYOF-a na rasporedu su treninzi u brzom klizanju, hokeju na ledu, snowboardu, ski trčanju, biatlonu i alspkom skijanju. Od 10. februara mladi sportisti iz gotov cijele Evrope kreću u borbu za odličja, a na Olimpijskom stadionu “Asim Ferhatović Hase“ održaće se svečana ceremonija otvaranja EYOF-a.

Organizatori EYOF-a 2019 najavili su da će se ceremonija svečanog otvaranja održati večeras na Olimpijskom stadionu “Asim Ferhatović Hase – Koševo“ u 19 sati.

Naziv ceremonije je “We create together“ (Stvaramo zajedno), koji je odabran kao tekst glavnog muzičko-plesnog performansa.

Planirano je da manifestacija opiše najskrivenije dijelove, govori o vrijednostima BiH, ulazeći duboko u suštinu prirodnog bogatstva, raznolikosti predjela i važnosti ljudi koji u njoj žive.

Olimpijski plamen, koji će zapaliti bh. džudistkinja Larisa Cerić goriće na istom mjestu kao i za Zimske olimpijske igre 1984. godine. Zakletvu će u ime sportista položiti Asja Klačar, predstavnica BiH u snowboradu, u ime trenera Nihada Bašić, a sudija Slaviša Lučić. EYOF će otvorenim proglasiti Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter|Facebook|Instagrami UŽIVO na ovom linku.