Susret Šarovića sa kineskim ambasadorom: Trgovinska razmjena 700 miliona eura

Vijesti 11. feb 201914:11 > 14:15
Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH

Ministar ekonomskih odnosa i vanjske trgovine Bosne i Hercegovine, Mirko Šarović, susreo se danas sa ambasadorom Kine u Bosni i Hercegovini, Ji Pingom. Šarović i Ping su razgovarali o trgovinskoj razmjeni između dvije zemlje i infrastrukturnim projektima koji se realizuju u Bosni i Hercegovini.

„Trgovinska saradnja sa Narodnom republikom Kinom dostigla je 700 miliona evra, što je porast od 100 odsto u odnosu na prethodni period i što je za malu zemlju, kakva je Bosna i Hercegovina, značajan uspjeh. U proteklom periodu između dviju zemalja potpisani su važni sporazumi za unapređenje ekonomije, kao što su sporazumi iz oblasti poljoprivrede i veterinarstva, a našoj zemlji prvi put je omogućen izvoz hrane životinjskog porijekla u Kinu”, istakao je Šarović.

Kako je navedeno u saopštenju Ministarstva ekonomskih odnosa i vanjske trgovine, konstatovano je da se odnosi dvije zemlje ubrzano se unaprjeđuju na svim poljima, a očekuje se da će, zahvaljujući sporazumu o viznoj liberalizaciji, ove godine našu zemlju posjetiti oko 100.000 kineskih građana. Ambasador Ji Ping je posebno naglasio da Kina pridaje veliku važnost razvoju odnosa sa Bosnom i Hercegovinom, te da veliki broj kineskih građana i privrednika želi da posjeti ali i da ulaže našu zemlju.

Sagovornicu su se usaglasili da je važno je da se uspješna saradnja kontinuirano nastavi i u tekućoj godini, sa fokusom na započete energetske i infrastrukturne projekte kao što je izgradnja putne infrastrukture u Republici Srpskoj te gradnja Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, kao i u okviru velikog, globalnog projekta ‘Jedan pojas, jedan put’ i saradnje16 +1, saopšteno je iz Ministarstva ekonomskih odnosa i vanjske trgovine Bosne i Hercegovine.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter|Facebook|Instagram i UŽIVO na ovom linku.