CIK dodijelio pet nedostajućih mandata u Domu naroda Parlamenta FBiH

Vijesti 11. feb 201915:50 > 15:54
N1

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine dodijelila je danas pet nedostajućih mandata za Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine i to jednog nedostajućeg iz red Bošnjaka, dva nedostajuća iz reda Ostalih i dva iz reda Srba od nedostajućih pet.

Mandati u Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda dodjeljeni su:

1. Tanović Velemiru (Bosansko-podrinjski kanton Goražde)
2. Puzigaća Dragi (Kanton 10)

Mandat u Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine iz reda bošnjačkog naroda dodjeljen je:

1. Čeljo Senadu (Bosansko-podrinjski kanton Goražde)

Mandati u Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine iz reda Ostalih dodjeljeni su:

1. Tatarin Sejadu (Bosansko-podrinjski kanton Goražde)
2. Žuljević Aneru (Hercegovačko-neretvanski kanton)

Kako je navedeno u saopštenju Centralne izborne komisije, nakon primjene člana 10.16 Izbornog zakona BiH klub Srba u Domu naroda Parlament Federacije Bosne i Hercegovine brojat će 14 delegata od propisanih 17. Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine će u narednom periodu posebnim aktom propisati popunu Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine za situacije kada određeni klub konstitutivnih naroda ili klub Ostalih nije moguće popuniti i nakon drugog kruga raspodjele mandata.

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine će u četvrtak, 14.02.2019. godine, bilo djelimično ili u cjelosti, u zavisnosti od pravosnažnosti današnjih odluka, potvrditi rezultate posrednih izbora za Dom naroda Parlamenta Federacije. Danom objave rezultata u Službenom glasniku Bosne i Hercegovine stiču se uslovi za konstituiranje Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, saopšteno je iz Centralne izborne komisije.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter|Facebook|Instagram i UŽIVO na ovom linku.