Ahić za N1: Gačić je vjerovatno promijenio fizički izgled

Vijesti 12. feb 201908:57 > 09:20
N1

U Novom danu razgovarali smo sa Jasminom Ahićem, profesorom na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu, o slučaju Edin Gačić, odbjeglom osuđenom ubici koji se sumnjiči da je nakon dopusta izvršio dva ubistva.

Ahić je gostujući na N1 kazao kako postoje dva problema kada je u pitanju potraga ga Gačićem za kojim se traga već deveti dan.

VEZANE VIJESTI

Dva su ozbiljna problema – prvi je nefunckionisanje sistema postpenalne pomoći, a drugi propust jeste da je potraga toliko duga i da iako su uključene sve policijske snage, nema vidljiviih rezultata. Problem je dekonstrukcija samog sistema, odnosno sistem policijskih struktura sa različitim nivoima vlasti koji očito ne funkcioniše. U 2018. godini smo imali jedan operativni sporazum koji su trebale sve policijske uprave potpisati. U pitanju su bile radio-veze, da na primjer, ako se nešto desi u HNK, da se odmah može ta informacija proslijediti, da se ne ide depešama, nego da se i ovakva situacija riješi što prije. Taj sporazum su četiri kantona, četiri ministra unutrašnjih poslova zajedno sa komesarom odbili da potpišu zbog politikanstva. Policijski sistem i operativa se ne može uvezati zbog političko-administrativnih procedura. Zato imamo ovakve slučajeve, da se raspisuje potjera, i onda se desi i ubistvo policajca pa se nešto konkretnije počne raditi“, komentarisao je Ahić.

Istakao je i kako se mora uraditi ekspertiza o ovoj problematici koja bi pokazala gdje su propusti.

Osuđeni ubica radi i živi u društvu, nakon čega počinjava ponovo ubistvo i nakon toga daje se u bijeg. Dubinska ekspertiza neutralnog segmenta se mora uraditi kako bi pokazala gdje su propusti, jer zaista se ne možemo oteti dojmu da ovako dug period je prošao a da još uvijek nemamo mogućnost da ga privedemo pred lice pravde“, kazao je te potcrtao da ipak uvijek treba imati povjerenje u policijske snage, jer su i oni svjesni da je Gačić opasna osoba koja ima automat i pištolj.

Na pitanje kolika je vjerovatnoća da je Gačić promijenio izgled je odgovorio: “Vrlo je vjerovatno da je fizički izgled promijenio. Problematično je da smo u slučaju kada je ubio majku vidjeli da je pomno planirao ubistvo, nakon toga je čekao 2 sata te imao organizovan plan i tek je u Crnoj Gori lišen slobode. Sigurno da je imao plan i u slučaju kada je usmrtio sugrađanina, jer je ostavio mobilni telefon. U slučaju drugog ubistva, ubistva policajca, vremenski period za planiranje je manji, ali je moguće da ga je i tu smislio usput. Moguće je i da prati društvene mreže i mogućnosti policije i zato je ovo vrlo kompleksno za samu policiju jer ne djeluje bez plana“.

Upitali smo ga i da li je moguće da je znao za podatak da se na mjestu gdje je ubio policajca ne nalazi video nadzor, a Ahić nam je rekao da je to vjerovatno moguće i da je utvrđeno da ta osoba ima psihijatrijsko vještačenje, ali da nije glupa i da ne srlja u neke stvari.

Kada se uzme sama geneza svih njegovih slučajeva, vidimo da je ta osoba vrlo socijalizirana nakon zatvorskog tretmana – završio je i kurseve za fitness trenere – i upravo iz tog razloga je i problematično govoriti da li ima pomagače, ali mislim da mu nakon ovoga svega ipak ne pomažu“, naveo je Ahić za N1.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter|Facebook|Instagram i UŽIVO na ovom linku.