Slobodan Braco Dimitrijević gost Večernjeg studija

Vijesti 12. feb 201913:28 > 13:31
N1

Rođen je u porodici u kojoj je otac Vojo Dimitrijević bio čuveni slikar, intelektualac, ljevičar, partizan. Njegovi roditelji su bili prvi vjenčani par u oslobođenom Sarajevu 1945. Iako je stanovnik svijeta sa adresama u Parizu, New Yorku, Londonu, ovaj "sarajevski mangup", kako ga naziva Miljenko Jergović, svom rodnom gradu se redovno vraća.

Prvi intervju dao je sa 5 godina, prvu izložbu napravio sa 10, a o njemu kao o čudu od djeteta film je snimio Hajrudin Šiba Krvavac.

Godine 1968. izveo je umjetnost na ulice i uključio prolaznike u čin stvaranja. Ciklusom “Slučajni prolaznik” zatekao je svijet, a njegova priča o dva slikara citirana je godinama kasnije. Još kao dijete poznavao je Nobelovce Ivu Andrića i Sartra, a do danas ih je upoznao 14.

Sjedio je Titu u krilu i nazvao ga svojim prvim slučajnim prolaznikom. Njegova djela su u 80-ak muzeja širom svijeta, a među njima čak i ona iz studentskih dana. On je jedan od pionira konceptualne umjetnosti, među najvećim živućim umjetnicima, čovjek koji se druži sa najpriznatijim likovnjacima, ali i umjetnicima uopće poput Yoko Ono ili Micka Jaggera, ali jako cijeni poznanstva sa konobarima u svim gradovima u kojima živi. No, bez obzira na impresivnu biografiju na sebe uvijek voli gledati kao na početnika.

Gost Večernjeg studija Slobodan Braco Dimitrijević.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter|Facebook|Instagram i UŽIVO na ovom linku.