Hrvatska nije glasala protiv izvoza piletine iz BiH u EU

Vijesti 12. feb 201913:51 > 13:55
Pixabay

Pojedini bh. mediji su nedavno objavili kako je Hrvatska glasala protiv odluke o izvozu bh. piletine u Evropsku uniju koji treba uskoro započeti, a prema najavama kako Evropske unije tako i bh. vlasti.

Ovakve navode demantovao je nedavno i hrvatski ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić koji je kazao kako je Hrvatska podržala Bosnu i Hercegovinu u ovom slučaju. Navode Tolušića za N1 potvrđuje i portparolka Evropske komisije za zdravlje, sigurnost hrane i projekte energetske unije Anca Paduraru.

Izmijenjeni nacrt Regulative (EC) Broj: 798/2008 je izglasan na sastanku Komiteta za biljke, životinje, hranu i prehranu 25. januara 2019. godine, na kojem je među ostalim odobren izvoz svježeg pilećeg mesa iz Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju. Nacrt Regulative je usvojen kvalifikovanom većinom. Jedna zemlja članica – ne Hrvatska – je bila suzdržana (razlog suzdržanosti nije relevantan za odobrenje Bosni i Hercegovini“, kazala je za N1 Paduraru.

Prema njenim riječima Nacrt Regulative još nije objavljen u službenom glasniku Unije, ali će se desiti uskoro. Izmijenjena Regulativa će na snagu stupiti trećeg dana od dana objavljivanja u službenom glasniku, i to je dan od kojeg će izvoz pilećeg mesa iz Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju početi.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter|Facebook|Instagram i UŽIVO na ovom linku.