Mještani Brđana o ubici Edinu Gačiću (VIDEO)

N1

Sve do ubistva Sauda Sultanića, Edin Gačić živio je u selu Brđani kod Podorašca. Veliki strah i nevjerica ovih devet dana vladala je među tamošnjim stanovništvom zbog zločina koji je počinio njihov komšija. Naša ekipa posjetila je danas Brđane, evo i šta je zabilježila.

Na putu prema Brđanima pustoš. Tek u ponekim uvalama mogli su se sresti pripadnici specijalne jedinice kako pretražuju okolno područje i napuštene objekte. Sablasnu atmosferu razbijali su tek rijetki znatiželjni pogledi mještana s nadom da će potraga biti uspješno završena. Ispred kuće Edina Gačića pripadnici Specijalne jedinice i MUP-a HNK – uz pomoć dronova i drugih pomagala pretraživali su okolnu šumu.

Kako saznajemo, u blizini Gačićeve kuće samo dvije kuće su naseljene, jedna porodica iselila je zbog straha nakon počinjenog zločina. Pred kamere htjeli su tek rijetki. S obzirom na činjenicu da je ubica bio na slobodi, izbjegavali su javno govoriti o njemu.

“Prođe ovuda, lijepo se pozdravi, nama nikad ništa nije govorio niti uradio, nismo puno znali o njemu, uveče me bude strah, po danu nije toliko, iako bi me mogao i po danu ubiti da hoće”, kazala je mještanka sela Brđani.

U područnoj Osnovnoj školi na snazi su bile pooštrene mjere sigurnosti. Vrata škole bila su zaključana. Niti jedan učenik, nastavnik, roditelj li neko drugi nije mogao ući niti napustiti školu bez nadzora. Prema saznanjima škole, Gačić je nakon ubistva Sultanića određeni period boravio upravo tu, te su strahovali od njegovog povratka.

“Roditelji dovedu djecu do našeg dvorišta, djeca uđu i potom zaključamo školu. Tako smo se dogovorili na nastavničkom vijeću da djeca ne izlaze ni po sendviče, ni po bilo što. Ne smijemo pustiti djecu vani jer imamo saznanja da je ubica Sauda Sultanića boravio ovdje u našem mjestu jedno vrijeme pa je tek naknadno otišao iz blizine škole”, kazao je u telefonskoj izjavi Rasim Pirija, rukovodilac u Osnovnoj područnoj školi Podorašac.

Iz tog razloga veliki broj učenika prošle sedmice je izostao s nastave.

“Dijete mi je tek ovu sedmicu krenulo u školu, idem s posla mora neko doći pred mene. Nikome nije jednostavno, ko može negdje i ode ne živi u svojoj kući i eto”, kazao je jedan roditelj.

Prodavnica u kojoj je Sultanić ubijen ponovo je otvorena. Život nakon stravičnog zločina serijske ubice ide dalje kažu mještani. Iako tuga za nevino izgubljenim životima ostaje, nakon neizvjesnih devet dana večeras će, kažu, konačno mirno spavati, a već sutra život u ovom mjestu počinje normalno teći.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.