Nikšić za N1: SNSD može imati potpredsjednika FBiH samo ako ga SDA isporuči

Vijesti 12. feb 201917:45 > 17:45
N1

Nermin Nikšić, predsjednik SDP BiH za N1 je pojasnio dešavanja na sjednicama Bh. bloka i Glavnog odbora SDP-a gdje su donesene jasne odluke - a to je da SDP i Bh. blok neće ići u koaliciju sa nacionalnim i etnonacionalnim strankama.

Nikšić je za N1 istakao da nije bilo nikakvih pritisaka, moralo se razmišljati o težini situacije – a da je kompletna situacija bila “za ili protiv”.

Opovrgnuo je navode da je bilo bilo kakvih psovki i vrijeđanja na sjednici Bh. bloka – ali je kazao da su svakako postojala različita mišljenja, oprečni argumenti i stavovi.

Da li je -NE nacionalnim strankama historijski trenutak, kako je kazao predsjednik Naše stranke Predrag Kojović?

“Da li je – vidjet ćemo. Govorio sam i zastupao tezu da se ne radi da li ćemo u koaliciju sa SDA, govorilo se da li će Bh. blok izaći sa određenim uslovima i da je spreman ući u vlast i sa etnonacionalnim strankama nametnuti nešto”, kazao je Nikšić.

On je napomenuo da je na sastanku Dodik-Čović koji se održao za vikend u Mostaru govorilo o tome “da se čeka bošnjačka strana”, na što je Nikšić kazao da Bh. blok ne želi da ga neko svrsta u jedan nacionalni blok.

“Želi se predstaviti da u BiH postoje tri nacionalnosti. Mi govorimo o Bh. bloku koji imaju multietnički sastav. Od 36 zastupnika u kantonima – 21 je bošnjačke, 15 su Hrvati, Srbi i Ostali. Na nivou FBiH 11 bošnjaka, pet nebošnjaka, u državnom tri su Bošnjaka od pet. Mi smatramo da se ne smijemo i ne želimo svrstati u jedan etnički blok”, izjavio je Nikšić za N1.

“Ne želimo da namećemo odluke niti da bilo koga ucjenjujemo. Želimo da funkcionišemo kao partner i zajednički donosimo odluke. Odluka je donesena konsenzusom”, komentar je nikšića a odluku Bh. bloka o nekoaliranju sa nacionalnim strankama.

Dan prije tog sastanka, Kojović, lider Naše stranke je rekao da Naša stranka sigurno neće ići u tu koaliciju, a Nikšić je rekao da ta izjava nije pomogla.

“Jer znači da smo podlegli, a ako donesemo drugu odluku – da smo razjednjeni. Moramo očuvati jedinstvo Bh. bloka”, poručio je Nikšić.

Komentarisao je Nikšić i izjave iz SDA, koje su sugerisale da SDP, odnosno Bh. blok bježi od odgovornosti.

“Mi smo 2010. kad smo pobijedili i preuzeli odgovornost, bili smo sa SDA. U onom periodu javnih radova, investicija, penzija – nama je ostala odgovornost, a njima zasluge i privilegije. Ne želimo istu grešku da napravimo. Povjerovao sam da je SDA bila spremna da se mijenja u posljednjih mjesec dana. Kad su glasali za četvrtog delegata SNSD-a, do četvrtka kada u stvari, definitivno predato upravljanje državom HDZ-u i SNSDF-u. Oni praktično imaju prostu većinu, od 15 delegata – oni imaju 8. Nijedan zakon ne može proći bez njihove saglasnosti. Neodgovorno je od njih. Stalno su omogućavali da osiguraju to”, rekao je Nikšić.

“Izetbegović je znao za odluku Bh. bloka”, dodao je.

Iz SDA su stigle i izjave da će neulaskom u koaliciju Bh. blok dati SNSD-u mjesto potpresjednika FBiH. Nikšić je to komentarisao:

“Dodik može dobiti potpredsjednika u FBiH samo ako mu ga isporuči SDA. To je vid pritiska, pravdanja, ne znam kakva je potreba za takvim nečim”, poručio je.

SDP Tuzlanskog Kantona je najveća kolateralna šteta odluka SDP-a i Bh. bloka, budući da je tu SDP osvojio blizu 50.000 glasova i pobjednik je u tom kantonu.

“To je najveća hipoteka i teret ovakve odluke. To je organizacija koja je pobijedila. Organizacija koja nažalost zbog sklopa okolnosti ne može napraviti vlast bez SDA ili PDA. Podijeljena su razmišljanja kod njih. Izvjesno je da iz tog aspekta se gleda. Mislim da će se principijelnost isplatiti. Da ćemo već na lokalnim izborima osvojiti više načelničkih i gradonačelničkih pozicija”.

Nermin Nikšić je istaknuo i to da je 2019. godina kongresna godina za stranku gdje će se birati organi SDP-a, te da nema potrebe za revizijom nekih pozicija unutar stranke.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagrami UŽIVO na ovom linku.