Zastupnik Arnaut: Izetbegović je Kojoviću nacrtao metu na leđima

Vijesti 13. feb 201908:51 > 10:18
N1

O izlasku SBB-a iz Bh. bloka, mogućim budućim koalicijama, dobrim i lošim odlukama, ulozi ove stranke u formiranju vlasti, za Novi dan govorio je Damir Arnaut, zastupnik SBB-a u Parlamentu BiH. On je oštro kritikovao Bakira Izetbegovića poručivši da je lider SDA Predragu Kojoviću, predsjedniku Naše stranke, nacrtao metu na leđima

Arnaut je na početku emisije čestitao hrabrim policajcima i Vladi KS na izuzetno uspješnoj jučerašnjoj akciji, kada je pronađen i likvidiran višestruki ubica Edin Gačić, te naglasio kako smatra da su građani Bosne i Hercegovine bili u strahu.

O jučerašnjem sastanku gdje se razmatralo koaliranje stranaka A-SDA, PDS i SBB je rekao kako to nije nešto novo, ali da se detalji neće iznositi u javnost.

O koaliranju sa drugim strankama je rekao: “SBB, kao i svaka druga stranka, će donijeti te odluke, a ja vam mogu reći svoj lični stav koji glasi, da je patriotska dužnost ne ulaziti u te priče s SDA. SDA je svojim potezima obesmislio bilo kakvu koaliciju na državnom nivou. Zbog entitetskog glasanja SNSD može blokirati svaku priču u državnom Parlamentu. SDA je takođe u kantonalnim skupštinama omogućio 4 delegata i Dodik i Čović mogu sve blokirati i usvojiti u Domu naroda“.

SDA je dobio nešto zauzvrat za ove ustupke SNSD-u. Zvizdić je izabran glasovima HDZ i SNSD-a, SDA je izabrao HDZ i obratno. Kada je kantonalni nivo u pitanju, Vlada KS treba ostati u punom kapacitetu. Treba imati u vidu da je 70 posto birača glasalo protiv SDA i ova priča sa Sarajevskim kantonom, koja je uspješna, može biti pokazatelj građanima kako se može raditi bez SDA. Ukoliko Sarajevo ne bude imalo problema s vodom, GRAS-om,… građani će vidjeti da je ovakva vlast dobra za njih bez SDA“, naveo je Arnaut gostujući na N1.

SDA je članove Bh. bloka nazvao kukavicama i faktički ih već unaprijed optužio za sve loše što će se događati u BiH, a na pitanje šta misli šta je onda SBB, Arnaut je odgovorio: “Izabrali ste najtanji primjer. Izetbegović je Kojoviću nacrtao metu na leđima i on i SDA su ušli u šovinističku priču. Ja sam dobio presudu protiv Izetbegovića zbog govora mržnje, a sada ima priča da je Kojović došao iz Beograda u BiH. Ne znam šta je ta opsjednutost Izetbegovića i SDA tom pričom o patriotima kad imamo činjenicu da povlače nepatriotske poteze. Ako date Dodiku punu kontrolu nad Domom naroda, već znate koji projekti neće biti usvojeni i onda dođete Kojoviću, dokazanom patriotu, i stavljate mu metu u leđa“.

Ponovio je kako će organi odlučiti da li će SBB ući ili ne u izvršnu vlast, te da ne želi da se upušta u hipotetičke priče u vezi ove teme, te ponovio da njegov lični stav po tom pitanju glasi da je patriotska dužnost ne ulaziti u bilo kakvu priču sa SDA.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.