Viškovi naoružanja su velika opasnost za građane BiH

Vijesti 16. mar 201515:07 > 15:14
N1

Šesnaest i po hiljada tona viška naoružanja, municije i minsko-eksplozivnih sredstava predstavlja potencijalnu opasnost za građane i pripadnike Oružanih snaga BiH, koji se nalaze u neposrednoj blizini tih viškova, zbog čega nadležne institucije BiH nastoje da na što efikasniji način riješe taj problem.

Ovo je ocijenjeno na sjednici Strateškog komiteta za naoružanje, municiju i minsko-eksplozivna sredstva, koja je održana danas u Sarajevu.

Ministar odbrane BiH Zekerijah Osmić izjavio je da je riječ o složenom zadatku, “moguće i najsloženijem posljednjih godina i u godinama koje slijede”.

On je napomenuo da je riječ o viškovima koji nisu potrebni Oružanim snagama BiH, te da je ove godine od Predsjedništva BiH dobijeno odobrenje da se može uništi 2.400 tona viškova.

Važna je informacija da smo iz postojećih viškova više do 550 tona poklonili, donirali vladi Iraka u svjetskoj koalicijskoj borbi protiv ISIS-a. Pretpostavljam da ćemo nastaviti razgovore o toj temi sa našim partnerima, a to je u ovom slučaju bila Ambasada SAD, te da je moguće da se dogovore još neke slične donacije“, dodao je Osmić.

Prema njegovim riječima, brže uništavanje naoružanja nije moguće iz različitih razloga, zbog čega se orijentaciono planira da ovaj važan zadatak bude završen do 2020. godine.

Osmić je dodao da je riječ o naoružanju i municiji staroj i do 40 godina.

Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH general-pukovnik Anto Jeleč rekao je da Oružane snage brinu o viškovima naoružanja, upravljaju skladištima sa naoružanjem i ubojitim sredstvima te rade na rješavanju viškova naoružanja.

Uporedo radimo na inspekciji. Inspektori odvajaju neispravnu od ispravne municije. Ono što je opasno uništavamo odmah u Glamoču, a ono što nije opasno delaboriramo“, objasnio je Jeleč.

On je upozorio da procenat nestabilnog i neispravnog naoružanja stalno raste, što povećava opasnost od nekontrolisane eksplozije u budućnosti, ali da Oružane snage čine sve da do toga ne dođe.

Zbog toga smo povećali inspekcijske kapacitete i do kraja godine imaćemo više od 40 inspektora“, precizirao je Jeleč, dodavši da bi inspekcija skladišta trebalo da bude završena iduće godine.

Prema njegovim riječima, tokom ranijih inspekcija, procenat neispravnog i nestabilnog naoružanja iznosio je 30 posto, a u prva dva mjeseca ove godine porastao je na 60 posto.

Jeleč je dodao da, osim uništavanja viškova naoružanja, Oružane snage rade na poboljšanju uslova u kojima se to naoružanje drži, te na povećanju njihove bezbjednosti.

Osmić i Jeleč pohvalili su saradnju Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH sa ostalim članovima Strateškog komiteta za naoružanje, municiju i minsko-eksplozivna sredstva.

Uz zvaničnike Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH, Strateški komitet čine predstavnici Kancelarije specijalnog predstavnika EU u BiH, OEBS-a, UNDP-a, NATO, EUFOR-a, ambasada SAD, Švajcarske, Austrije i Švedske