SNSD i HDZ BiH imat će većinu i apsolutnu kontrolu srpskog i hrvatskog kluba

Vijesti 13. feb 201915:49 > 15:53
N1

Shodno utvrđenim rezultatima izbora za Dom naroda Parlamenta Federacije BiH koaliciji okupljenoj oko HDZ-a BiH trebala bi pripasti čak četiri od pet delegata hrvatskog naroda koji se biraju u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Naime, koalicija okupljena oko HDZ-a BiH ima 13 od ukupno 17 izaslanika u Klubu hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH.

Kako pokazuje analiza Anadolije, to im osigurava četiri delegata za Dom naroda PS BiH s tom da ostaje da se vidi da li će tri dobiti HDZ BiH, a moguće jedno ustupiti predstavnicima HDZ-a 1990 u skladu sa sporazumom o saradnji te dvije stranke.

Ukoliko se udruže u zajedničku listu DF i NS mogli bi izabrati jednog izaslanika u Dom naroda.

Parlamentarne skupštine BiH, a to posebno ako im u tome pruži i glas delegata Goraždanske priče u Domu naroda Parlamenta FBiH.

Time će HDZ BiH kao i u Domu naroda Parlamenta FBiH i u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH imati dvotrećinsku većinu u Klubu hrvatskog naroda što će im omogućiti da u svakom momentu imaju dovoljan broj ruku za pokretanje postupka zaštite vitalnog nacionalnog interesa i zaustavljanje zakona i odluka u proceduri.

Nasuprot hrvatskom, Klub bošnjačkog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH će biti širokog sastava.

Naime SDA bi mogla dobiti sigurna dva, a moguće i tri od pet delegatskih mjesta u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH u zavisnosti od toga da li će njihovim delegatima u Domu naroda Parlamenta FBiH podršku pružiti i predstavnik Stranke za BiH, te u zavisnosti kako će se ponašati dva delegata a-SDA.
Jer, ukoliko bude više listi moguće je da jedno mjesto delegata u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH dobije upravo a-SDA na uštrb SDA.

Istovremeno SDP bi mogao računati na jedno delegatsko mjesto u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH isto kao i SBB ako mu podršku da i predstavnik PDA u Domu naroda Parlamenta FBiH.

Inače, po pet delegata u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH biraju klubovi bošnjačkog i hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH koji broje po 17 delegata.

Narodna skupština RS još ranije je izabrala svojih pet predstavnika u Dom naroda Parlamenta BiH od kojih su četiri iz SNSD-a i jedan iz SDS-a.

Isto kao i u slučaju HDZ-a BiH i predstavnici SNSD-a u Klubu srpskog naroda s obzirom da imaju dvotrećinsku većinu mogu u svakom momentu zatražiti zaštitu vitalnog nacionalnog interesa u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH i time zaustaviti usvajanje zakona i odluka.

Zanimljivo je također, da delegati iz SNSD-a i HDZ-a BiH imaju čak samostalno i opću većinu za donošenje svih odluka u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH koji broji ukupno 15 delegata.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.