Izetbegović i Čović o potencijalnim partnerima u vlasti

Vijesti 13. feb 201916:07 > 16:41
N1

Lideri Stranke demokratske akcije i Hrvatske demokratske zajednice - Bakir Izetbegović i Dragan Čović su danas govorili o potencijalnim partnerima za konstituisanje vlasti na entitetskom i državnom nivou, kao i o odnosima sa Savezom nezavisnih socijaldemokrata.

Čović je istakao da je informirao Stranku demokratske akcije da je razgovarao sa predsjednicima Saveza nezavisnih socijaldemorkata i Savezom za bolju budućnost – Miloradom Dodikom i Fahrudinom Radončićem dodavši:

“Oko toga ko će biti naš partner iz bošnjačkog naroda, Hrvatska demokratska zajednica neće odlučivati”.

Govoreći oko potencijanih partnera za vlast u Federaciji Bosne i Hercegovine, Izetbegović je poručio:

“Hrvatska demorkatska zajednica nikada nije uslovljavala, kako oni to definišu, bošnjačku komponentu. Niti ćemo mi to uraditi kada je u pitanju hrvatski korpus. Imat ćemo naredne sedmice sastanke sa Savezom za bolju budućnost, Pokretom demokratske akcije i Strankom demokratske aktivnosti i to pojedinačno. Ove tri stranke imaju pravo da nastupaju kao blok”.

Predsjednik Stranke demokratske akcije se posebno osvrnuo na Savez za bolju budućnost.

“Rekli smo od početka da nam svi partneri prihvatljivi. Nimo mi imali lošu saradnju sa Savezom za bolju buudćnost. Bilo je nervoze u odnosima između lidera ovih stranaka. Radončić nas je uporno optuživao za probleme u tužilaštvu”.

Izetbegović se dotakao i Godišnjeg nacionalnog programa za NATO i stav Saveza nezavisnih socijaldemokrata o njemu.

“Aktivacija MAP-a ne znači članstvo. Nadamo se da će Savez nezavisnih socijaldemorkata odustati od uslovljavanja i da ćemo zajedno iznaći put. O samom članstvu će se jednog dana odlučivati i taj dan nije tako blizu. Očekujem zrelost trećeg partnera da iznađemo rješenje”.

Predsjednici obje stranke su potvrdili da je bilo riječi na sastanku o izmjenama Izbornog zakona.

“Naravno da jeste razgovarano. Znamo za želju Hrvatske demokratske zajednice na liniji presude Ustavnog suda. Prije ili kasnije valja tu stvar riješiti i to na linijii posrednog izbora ili onoga što je predlagala Evropska unija. Nisam optimisiita da to možemo brzo riješiti jer to pokušavamo već godinama”, naglasio je čelnik Stranke demokratske akcije.

Čović je kazao da će sve učiniti da dođe do izmjena Izvornog zakona.

“Ne smijemo dozvoliti da izborni proces bude u stanju kao prošle godine. Sve ćemo učiniti da dođe do izmjena Izbornog zakona što je preduvjet za kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji. Nije to samo pitanje izbora člana Predsjedništva i legitimnog predstavljanja, već i pitanje Mostara. Tražit ćemo zajedička rješenja, ali će biti ipritiska i treće strane koja će iz oporbe napadati”, naveo je Čović.

Izetbegović je objasnio i situaciju sa izborom mandatara za Vijeće ministara Bosne i Hercegovine kazavši:

“Prije sastanka delegacija, sjest ćemo na nivou lidera ove tri stranke. Očekujem da će to biti uskoro. Očekujem da Savez nezavisnih socijaldemokrata pomogne da iznađemo rješenje za krizu u kojoj smo. Naravo da pozicija predsjedavajućeg pripada Savezu nezavisnih socijaldemorkata, ali imamo pravo tražiti da se poštuju ranije donešene odluke”.

U svojem obraćanju je komentarisao inicijativu Stranke demorkatske akcije da se pred Ustavni sudom Bosne i Hercegovine ocjeni ustavnost naziva entiteta Republika Srpska:

“Nadamo se će se promijeniti odnos prema Bošnjacima i Hrvatima u Republici Srpskoj. Nadamo se da nećemo ići u dramatičnije inicijative. Bolna je i dramatična lista diskriminacije u ovom entitetu”.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagrami UŽIVO na ovom linku.