Zlatko Lagumdžija za N1: Sve što treba za državu, spreman sam

Vijesti 13. feb 201917:30 > 22:32
N1

Zlatko Lagumdžija, bivši ministar vanjskih poslova BiH i bivši predsjednik SDP-a BiH za N1 je kazao da nikada nije otišao iz politike, i da je još uvijek aktivni član SDP-a.

“Ali nemam namjeru voditi stranku. U svom životu sam bio šef stranke i na tu poziciju se ne vraćam, niti u SDP- niti bilo gdje. Ja taj posao znam raditi, sada bi ga radio bolje ali neću. Nemam tih ambicija. Imam ambicije da budem politički lik, da se bavim politikom, da utičem na ljude sa svojom pameću i iskustvom. Oni koji bi htjeli da me ne vide – gledat će me stalno. Dosta od mene, tu sam da pomognem”, izjavio je za N1.

“Živ bio, ja ti mogu biti Brega, a ti pjevaj malo. Vidite ko je Alen, ko je Brega, ko Tifa – vi pjevajte”, poruka je Zlatka Lagumdžije kao jedan od odgovora na pitanje vraća li se na staru funkciju.

“Ja ću biti tu. Sve što treba za državu, spreman sam. Radim pro-bono posljednje četiri godine. Smatram da ako ova zemlja ne bude građanska, Evropa će se raspasti gore nego mi. Učim studente šta znače tehnologije i šta to znači za promjenu svijeta”, izjavio je za N1.

Živi mnogo prijatnije sada, kazao je jer nailazi kod ljudi na neku drugu percepciju.

“Da je ovaj SDP bolji – bilo bi mi draže. Smatrao bi da sam izabrao prave ljude. Sad vidim – fulio sam. Volio bih da sam to uradio kada sam mogao. Ovi ljudi, da su kakvi ljudi, znali bi da cijene šta sam uradio. Bilo bi to bolje za državu”, kazao je.

“Ja jesam stručnjak za internet, ali ovo je jet-seterski internet”, poručio je govoreći o aktuelnoj situaciji u stranci.

Gdje je griješio

Gdje je pogriješio? Mnogi su ga nazivali egocentrikom, te da u SDP-u vlada kult ličnosti.

N1

“Griješio sam. Previše vremena sam posvećivao da radim nešto i donosim odluke, a ne da govorim šta sam uradio i što sam to uradio. Pojednostavimo, nisam se bavio percepcijom koliko sam se bavio stvarnošću. Možda bi drugi bolje razumjeli. Imao sam loš marketing. Neki mi sada kažu da im je jasno šta sam im govorio. Govorio sam im, jasno, ja sam gromobran svima vama. Vi ste bili dobri momci, kada nešto ne valja – grom je spucao u mene. Lagumdžija opet”, poručio je.

Kazao je i to da je u četiri godine, koliko nije u dnevnoj bh. politici, popravio svoj imovinski karton, i da je zaradio više nego kada je bio ministar.

“U našim uslovima sam bogat čovjek. Moji prihodi su znatno veći. Ali sada se družim i u posao ulazim s ljudima koje cijenim, volim i poštujem. Može mi se, radim ono što mi se radi. 20 godina sam kao šef SDP-a radio sa mnogim neljudima, ljudima koje sam prezirao, koji su mi o glavi radili, za neke sam znao, za neke ne. Ja sam tu bio iz uvjerenja. Ja sam ljevičar iz uvjerenja.”

Supruga je najveća žrtva Zlatka Lagumdžije, kazao je. 

“Tu nikakve dileme nema. Ako sam prema nekom kriv – kriv sam prema njoj. Potrošio sam puno vremena s krivim ljudima u krivim poslovima. Ne mogu nikad ispraviti toliko koliko sam kriv”, rekao je za N1. 

Bavi se fizičkom aktivnošću, a zbog čega – na koncu emisije je kazao:

“Zbog supruge, moje djece, dragih ljudi, sebe. Hodam kako zbog dušmana, tako i zbog onih koji me vole”.

U videu pogledajte snimak kompletne emisije.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.