"Sreća naša profesionalna i ljudska da kolege između entiteta sarađuju"

Vijesti 13. feb 201919:25 > 19:43
N1

Hiljade policajaca tražilo je Edina Gačića u teškim zimskim uslovima i na planinskom terenu. Da li je sve moglo biti okončano brže, odmah po ubistvu u Konjicu, stvar je sistema i organizacije, manje opreme kojom policija raspolaže, slaže se većina policijskih stručnjaka s kojima smo razgovarali.

“Nekad se, znate, pojavljuje isto kao da naše policijske agencije nemaju nikave probleme. Apsolutno to nije tačno. Helikopter je proteklih dana obilazio ovo područje. Naša specijalna policija ima apsolutno svu opremu. I za noćnu viziju i monokulare, sve ono što imaju sve najbolje policijske agencije.Imamo i pse, ali ne pse tragače”, kaže Aljoša Čampara, ministar unutrašnjih poslova FBiH.

Statističke podatke o opremljenosti policijskih struktura nemoguće je dobiti, jer se radi o zaštićenim podacima.O ličnoj zaštiti policajaca, nedostatku pancira i dugih cijevi u više navrata upozoravali su iz sindikata. Javno zatražili da se ovo unaprijedi, nakon što su prošle godine ubijena dva policajca u Sarajevu, naglašava Mirza Hadžiabdić iz Sindikata MUP-a KS.

“Da svaki policijski službenik, ne samo policajski službenik Jedinice za podršku ili Jedinice za specijalističku podršku ima te zaštitne prsluke. I ono što nam je drago, što je u budžetu za 2019. godinu, za sada samo u Kantonu Sarajevu planirana sredstava za nabavku”, kaže Hadžiabdić.

Za razliku od ostalih kantonalnih MUP-ova, Kanton Sarajevo donio je vlastiti pravilnik što je omogućilo najkvalitetniju, a ne najjeftiniju opremu, dodaje Hadžiabdić.

Stručnjaci navode da sve policijske agencije u BiH, uključujući SIPA-u, imaju kvalitetnu opremu za antiterorističko djelovanje, uključujući opremu za prikupljanje i obradu podataka. Problem nastaje sa sofisticiranom opremom od primjerice one za suzbijanje većih uličnih nemira, sistema videonadzora, opreme za prepoznavanje registracijskih oznaka koja je povezana s bazom kaznenih evidencija, koja se može naći samo u pojedinim kantonima. Za nekadašnjeg policajaca i ministra unutarnjih poslova, Ismeta Dahića, oprema je ipak manji problem.

“Sreća naša profesionalna i ljudska da kolege između entiteta sarađuju, nude pomoć jedni drugima što je pohvalno i to se dogodilo ovih dana vezano za ovih dana. Dobro je što je Federacija BiH uspjela da formira taj štab i da u njega uđu predstavnici kantonalnih policija i svih drugih sigurnosnih agencija. No to treba normativno da se reguliše nekakvim aktima, da se ne postavlja pitanje eventualnih mogućih sukoba policija i nadležnosti”, poručuje Dahić.

I ne radi se samo o preklapanju nadležnosti, već sistemu u cjelini, koji još uvijek nema odgovor primjerice na nestanak snajpera i više hiljada komada bojeve municije iz Granične policije Bosne i Hercegovine. Ili pak kako je moguće da se legalno putem interneta mogu kupiti i policijske i uniforme OSBiH, amblemi, ali i vojna oprema, slična onoj koja je korištena i za pljačku na Sarajevskom aerodromu kada je ukaredno 2,5 miliona KM.

Sistem je odgovoran i zašto se sklapaju kontraverzni ugovori kao što je slučaj sa sa MUP-om RS koji je izdvojio 1,4 miliona KM za firmu koja nije imala transparentnu konkurenciju. Sve ovo u konačnici odražava se na opremljenost policije i njihov rad na terenu.

Republika Srpska je u proteklih godinu dana svoje pripadnike naoružala dugim cijevima, sa ukupno 2.500 automatskih pušaka što je izazvalo zabrinutost i međunarodne zajednice. No u entitetskom MUP-u su odgovorili, bili smo najslabije opremljeni.

Nedavno na obilježavanju dana RS predstavljen je “Despot”, kako je rečeno čudo RS-a, prvo oklopno vozilo proizvedeno na području Bosne i Hercegovine.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.