Selmo Cikotić za N1: Kvaziprincipijelan pristup Bh. bloka

Vijesti 14. feb 201908:11 > 08:21
N1

Selmo Cikotić, član Predsjedništva Stranke demokratske akcije i bivši ministar odbrane BiH kazao je danas za N1 da je u BiH prisutna selektivna primjena Dejtona, a način na koji Bh. blok vodi pregovore o formiranju vlasti ocijenio je ''kvaziprincipijelnim''.

Stranka demokratske akcije vrlo vidljivo demonstrira uvažavanje realnosti u okviru kojih i kakvih ona djeluje”, rekao je on na početku razgovora.

Naglasio je da SDA u koaliciju može s onim koji imaju potvrđenu volju naroda.

‘U mnogim stvarima imamo selektivnu primjenu Dejtona. Imali smo nekih perioda kada su pravljene selekcije s kim neke stranke mogu, a s kim žele i ne žele. Prepoznajete stav SDA da svi oni koji imaju potvrđenu volju naroda, predstavljaju potencijalne partnere”, naglasio je on.

O Bh. bloku…

‘Imamo na sceni jedan kvaziprincipijelan pristup nekih stranaka i blokova koji ne može ni na koji način da se potvrdi, poželjeli su da uzmu slatke i lako dostupne komade vlasti. Uzeti vlast tamo gdje imamo vrlo upitan kredibilitet. Govorim o Bh. bloku koji je koalicija interesa što je sasvim prirodno u politici, ali principijelnost koju vrlo glasno ističu ne potvrđuje se baš. Ako nisu htjeli ući u vlast, nisu trebali uzeti ni vlast u Kantonu Sarajevu. SDA je još uvijek raspoložena da sa svima onima koji su spremni da preuzmu odgovornost”, poručio je Cikotić za N1.

Cikotić je govorio i o NATO putu Bosne i Hercegovine i ostalim aktuelnim temama. Uskoro kompletan razgovor.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.