Portparol SNSD-a Kovačević: Bošnjački narod mora da poštuje i da uvažava RS

Vijesti 14. feb 201909:48 > 10:22
N1

Reporterka N1 Snežana Mitrović je razgovarala sa Radovanom Kovačevićem, portparolom SNSD-a, o novom sazivu Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

On je rekao da je SNSD od početka imao jasan stav kao izborni pobjednik u Republici Srpskoj.

Moram da kažem da smo mi bili sve vrijeme u pravu, da su svi građani BiH, sve ovo vrijeme od izbora bili taoci neriješenih stvari među bošnjačkim narodom i kako se sada to iskristalisalo, sada smo u nekoj fazi kada je formiranje vlasti na nivou BiH mnogo izglednije. Ovo je vjerovatno jedina zemlja na svijetu u kojoj je velika vijest to kada izborni gubitnik kaže da neće da ide sa izbornim pobjednikom. Mi smo od početka imali jasan stav da mi kao izborni pobjednici u Republici Srpskoj, kao ljudi koji imaju legitimitet i Republike Srpske i srpskog naroda idemo na nivo Bosne i Hercegovine, ne da tamo formiramo bilo kakve programske koalicije, već da sastavimo Savjet ministara, odnosno vlast na nivou BiH i da se borimo za bolji život građana BiH i RS“, istakao je Kovačević za N1.

Na pitanje da li SNSD ima dobar odnos s HDZ-om je rekao: “Mi nemamo dobre odnose s HDZ-om, mi imamo trenutno korektne odnose sa hrvatskim konstitutivnim narodom u BiH. Dakle, vlast na nivou BiH se sastavlja od legitimnih predstavnika konstitutivnih naroda. Suština toga je da hrvatski i srpski narod u BiH je vjerovatno pritisnuti tim konstantnim pokušajima bošnjačkog naroda da unitarizuju BiH i da dejtonsku BiH pretvore u ono što ona ne bi trebalo da bude, dakle jedna država koja funkcioniše po principu jedan čovjek jedan glas“.

Mi želimo da se vlast na nivou BiH formira na dva principa oko kojih postoji apsolutni konsenzus, a to je Dejtonski sporazum i evropske integracije. Dakle, to su principi na kojima treba da se formira vlast. Vlast BiH se formira od konstitutivnih naroda i to je suština“, dodao je.

Na pitanje hoće li novi Savjet ministara usvojiti MAP, Kovačević je odgovorio: “Nije bilo nikakvog reteriranja kad je upitanju SNSD, Dodik i RS, s neke druge strane očigledno jeste bilo reteriranja. Članovima Predsjedništva BiH je poručeno u Briselu da MAP nema veze sa putom ka EU. Mi nećemo na to da pristanemo“.

Mi u SNSD-u ne želimo da povrijedimo pripadnike nesrpskog naroda, ali suština je da je RS dejtonska kategorija i nijedan Ustavni sud na svijetu ne može da upoređuje jedan dio Ustava sa drugim dijelom. Bošnjački narod je ‘95. godine u Dejtonu prihvatio RS i sada mora da je poštuje i da počne da je uvažava. Dajte da se prestanemo baviti teškim temama, dajte da prestanemo da radimo nešto protiv RS, što rade s bošnjačke strane, dajte da uvažimo Dejtonsku BiH i da se počnemo baviti onim najbitnijim, a to je život građana i Federacije i RS“, naglasio je Kovačević u razgovoru sa Snežanom Mitrović.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.