Tufekčić: Konstituisanje Doma naroda FBiH do srijede

Vijesti 14. feb 201911:31 > 11:34
Anadolija

Konstituirajuća sjednica novog saziva Doma naroda Parlamenta Federacije BiH trebala bi se održati do naredne srijede, potvrdio je u razgovoru za Anadolu Agency (AA) Jasenko Tufekčić, dopredsjedavajući Doma naroda Parlamenta FBiH iz dosadašnjeg saziva.

“Imajući u vidu da sam kao dopredsjedavajući Doma naroda Parlamenta FBiH u ranijem sazivu cijelo vrijeme bio u kontaktu i s predsjedateljicom Doma naroda Parlamenta FBiH Lidijom Bradarom, da sam sazivao konsultacije Kluba bošnjačkog naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH u starom sazivu uvijek je bila želja i spremnost da niko ne može da razvlači i odugovlači ovaj proces, nego da je naprotiv, što je moguće u kraćem roku da dođemo do novog saziva. Smatram da svaki dan kašnjenja i neizvjesnosti prema grupacijama koje čekaju usvajanje budžeta i očekuju svoja primanja nije opravdan. Ti ljudi to nisu zaslužili”, poručio je Tufekčić.

Naglasio je da smatra da svaki dan koji se propustio je greška svih, gdje, navodi, ne bježi ni od svoje odgovornosti.

“Ali, eto duboko sam uvjeren da su se danas, odlukom Centralne izborne komisije BiH, verifikacijom mandata i objavom u Službenom glasniku BiH, stvorili svi preduslovi i u dogovoru s predsjedateljicom iz dosadašnjeg saziva Doma naroda Parlamenta FBiH mislim da će ona sjednicu zakazati najdalje do srijede. Tada ćemo imati novi saziv Doma naroda i da ćemo tada vjerujem imati dovoljno ruku da usvojimo budžet i finansijske planove vanbudžetskih korisnika čime bismo otkočili normalan proces funkcioniranja FBiH”, naglašava Tufekčić.

Zbog izostanka potvrđivanja budžeta FBiH u Domu naroda Parlamenta FBiH Federacija BiH se od 1. februara nalazi u finansijskoj blokadi i od tada ne vrše nikakve finansijske transakcije. Također, više od 90.000 pripadnika boračke populacije i šehidskih porodica očekuje svoje penzije, invalidnine i naknade čija isplata kasni. Nema ni isplate poticaja niti plaćanja bilo kakvih računa iz 2019. godine, a svoje plaće nisu dobili ni budžetski korisnici na razini FBiH.

No, kako će biti neizvjesno da li će se i na koji način uspostaviti Klub srpskog naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH, ostaje nejasno da li će se na konstituirajućoj sjednici novog saziva Doma naroda Parlamenta FBiH uopće i izabrati novo rukovodstvo iako je to predviđeno dnevnim redom.

“Ne bi da radim nikakve špekulacije oko toga ko bi mogao da bude u rukovodstvu zato što još uvijek nemamo zvanično dogovorene koalicije ko će činiti vlast. Ne vjerujem da ćemo na konstituirajućoj sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH otići daleko osim što ćemo formirati klubove naroda i što ćemo usvojiti ono što je neophodno da bi mogla Federacija BiH da funkcionira. Ukoliko se desi da budemo mogli izabrati, a vjerujem nakon jučerašnjih razgovora delegacija HDZ-a BiH i SDA, da možemo doći do prijedloga delegata za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH onda unutar toga smatram da bi to bio, za početak, jako dobar pomak. A, očekivati izbor rukovodstva i svega drugoga možemo vjerovatno polovinom marta kada i budu dogovorene koalicije na državnom i federalnom nivou”, naveo je Tufekčić.

On je govorio i o tome da li će SDA podržati izbor potpredsjednika FBiH iz srpskog naroda i dopredsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta FBiH iz SDP-a ili SNSD-a.

“U ovom momentu sve je na organima SDA i predsjedniku. Ne sumnjam uopšte u način razmišljanja SDA, naših organa i svega ostaloga. Kada dođe vrijeme vjerovatno će tada i biti pravi odgovor. Ja u ovom momentu o tim stvarima ne mogu da dogovorim”, kazao je Tufekčić.

No, najave koje stižu iz HDZ-a BiH je da će se na konstituirajućoj sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH prvo tražiti izbor rukovodstva pa onda usvajanje budžeta.

“Jučer smo prema mojim informacijama imali konstruktivne razgovore unutar SDA i HDZ-a BiH na nivou BiH. Trebamo sačekati realizaciju svega onoga što se radi. Dogovor je takav. Ne bih sada na osnovu nekih izjava radio neke dodatne političke špekulacije. Ono što mene kao legitimnog, sada izabranog delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH zanima to je što hitnije zakazivanje sjednice za koju mislim da više nema nikakvog razloga da se ne zakaže do polovine naredne sedmice. Ida na toj sjednici usvojimo ono što je u ovom momentu neupitno, a to su budžet i finansijski planovi vanbudžetskih korisnika”, stava je Tufekčić.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagrami UŽIVO na ovom linku.