Dalida Burzić imenovana za sutkinju Suda BiH

Vijesti 14. feb 201911:33 > 11:39
N1

Visoko sudsko i tužilačko vijeće imenovalo je danas Dalidu Burzić za sudiju Suda BiH. Od 15 članova koliko ima VSTV, njih deset je glasalo za, a dvoje protiv. Burzić je aktuelna glavna tužiteljica Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Kako piše u njenoj biografiji objavljenoj na stranicama Tužilaštva, Dalida Burzić rođena je 27.11.1963. godine u Sarajevu, gdje je završila Prvu gimnaziju. Diplomirala na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu 1987. godine. U periodu od 1988. do 1990. godine radila je kao pripravnica u Osnovnom sudu II u Sarajevu. Pravosudni ispit položila je 1990.godine. Radila je kao stručna saradnica u Osnovnom sudu II u Sarajevu, sve do 1994. godine kada je izabrana za sutkinju Osnovnog suda II Sarajevo.

Kao stručna saradnica radila je i u Kantonalnom sudu u Sarajevu od 2001. godine, nakon čega je 2003. godine imenovana za kantonalnu tužiteljicu Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu. Od 2007. bila je sutkinja Kantonalnog suda u Sarajevu, a od 2012. godine predsjednica Krivičnog odjeljenja tog suda. Odlukom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća imenovana je za glavnu tužiteljicu Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu krajem 2014. godine.

Objavljivala je radove te učestvovala na radionicama u vezi krivičnog prava u Bosni i Hercegovini i inozemstvu, kao edukator CEST-a i kao angažirani ekspert. Bila je članica stručne radne grupe pri VSTV-u koja je pripremala pitanja iz krivične oblasti za kandidate koji se prvi put biraju na pravosudne funkcije. U decembru 2015. godine dobitnica je nagrade za borbu protiv korupcije Ambasade SAD-a u Bosni i Hercegovini. Članica je Komisije za polaganje pravosudnog ispita u FBiH, saopćeno je.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.