Mektić o slučaju Gačić: Policija nije ta koja je zakazala

Vijesti 14. feb 201912:47 > 17:46
N1

Dragan Mektić, ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine, za N1 je govorio o slučaju Edin Gačić, kazavši da u tom slučaju policija nije ta koja je zakazala.

Kazao je da je udio države u ovom slučaju ogroman i veliki, iz razloga što ne funkcioniše cjelokupan sistem vlasti u BiH.

“Zbog toga što je država dozvolila, omogućila i direktno učestvovala da jedna takva osoba, koja ima jedan takav psihički poremećaj sa jednim mentalnim, agresivnim nagonom ka ubistvima, slobodno se kreće i dostupno joj bude i oružje i radni predmeti pomoću kojih može izvršiti krivično djelo”, pojasnio je.

Kao glavne krivce za ovaj slučaj Mektić je naveo centre za socijalni rad i kazneno-popravne ustanove.

“Kazeno-popravne ustanove su morale da ostvare komunikaciju sa centrom za socijalni rad, da se dostavi dokumentacija gdje se kaže da osoba je izašla i da se ništa u njenom ponašanju nije promjenilo. Dalje, nadležni centar za socijalni rad je morao takvu osobu, uz asistenciju policije ako treba, da odvede u medicinsku ustanovu, da se ustanovi dijagnoza, konstatuje njegova prijetnja i da se izoluje u određenu psihijatrijsku ustanovu zatvorenog tipa, gdje bi on bio pod nadzorom i na liječenju”, kazao je Mektić.

Tvrdi da se krivičnom zakonodavstvom treba regulisati mjera bezbjednosti obaveznog liječenja u zdravstvenoj ustanovi, uz krivičnu sankciju.

Ministar sigurnosti je komentarisao činjenicu da Vijeće ministara BiH ponovo nije donijelo odluku o državnom zatvoru, kazavši da je zatvor u građevinskom smislu završen.

“Prostorije stoje, spremne, da ih se samo otvori i da počne da funkcioniše. Politika se sada svađa ko će biti upravnik zatvora, iz koje će nacionalnosti biti. Ko će biti zamjenik, koliko će biti Srba, koliko će biti Hrvata, koliko će biti Bošnjaka? Ko će odabirati Srbe, Bošnjake i Hrvate itd”, istakao je Mektić.

Naveo je da se insistira da postoji nacionalni paritet i kad su u pitanju osuđene osobe.

Mektić je još govorio i o državnoj tužiteljici Gordani Tadić, te o NATO integracijama. Pogledajte video kompletnog razgovora.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagrami UŽIVO na ovom linku.