Pismo Alise Mutap: Žele da odem, ali to se neće desiti

Vijesti 14. feb 201914:51 > 15:24
N1

Alisa Mutap je djevojka koja je bila s Dženanom Memićem u noći kada je ovaj mladić na Ilidži zadobio povrede od kojih je, nekoliko dana poslije, i preminuo.

Mutap je, potom, svjedočila u procesu protiv Ljube i Bekrije Seferović koji su se teretili da su izazvali saobraćajnu nesreću u kojoj je Memić zadobio teške povrede.

Ona je danas u otvorenom pismu javnosti poručila da je ”radi postupaka i obraćanja porodice Memić i lica koja ih iz sebi znanih motiva podržavaju, prinuđena da se opet obrati javnosti”.

”Ovdje posebno ukazujem na obraćanja zastupnice Skupštine Kantona Sarajevo, koja je ne samo na populistički način došla u Skupštinu KS kao predstavnica stranke koja je formirala vladu u Kantonu Sarajevo (Narod i pravda), sa krajnje ograničenim obrazovanjem i nikakvih iskustvom ili setom sposobnosti za tako odgovornu funkciju (najbolji pokazatelj ovoga je da je na sjednici Skupštine KS, kada je na dnevnom redu bio izvještaj o radu KCUS, dotična zloupotrijebila svoju funkciju u privatne svrhe, pokušavajući prikupiti podatke vezane za slučaj tragično stradalog Dženana, pokazujući potpuno nerazumijevanje funkcije zastupnika i procedure razmatranja izvještaja o radu neke javne ustanove).

Protekle tri godine su prošle u obmanjivanju javnosti, u kojem sam doživljavala prijetnje smrću, uz slikovite opise šta mi se treba (i šta će mi se) dogoditi prije toga. Naravno, ništa drugo se i nije moglo očekivati u situaciji u kojoj se javnost i mediji zloupotrebljavaju u političke i ekonomske ciljeve, iskorišćavajući najtragičniji događaj koji je mogao neku porodicu zadesiti.

U prošlom obraćanju javnosti sam iznijela veći dio navoda iz prvostepene presude Seferovićima, ali ovim putem pozivam javnost u BiH da prouče izjave članova porodice Memić i lica koja ih podržavaju u zadnje 2,5 godine-nemoguće je ne primjetiti kontradiktorne tvrdnje, spominjanja političara (u pravilu stranaka direktnih suparnika stranke Narod i pravda), zbunjivanje javnosti neistinama”, napisala je Mutap u otvorenom pismu javnosti.

Kako je kazala, članovi porodice Memić nikad se nisu odazvali mom pozivu za razgovor, ni nakon tri godine (ovaj poziv ovim putem ponavljam-samo naravno bez prisustva medija). Gospodin Memić je nakon mog zadnjeg obraćanja javnosti dao šturu izjavu o tome da on ne vidi nikakvu svrhu u tome da mi razgovaramo, poručila je ona.

”Očigledno je da ne postoji svrha bez prisustva medija. Izjava koja me najviše navela na ovo obraćanje je kada je zastupnica Naroda i Pravde u Kantonalnoj skupštini Kantona Sarajevo Arijana Memić za javnost izjavila kako moja porodica i ja prodajemo svoju imovinu da bi napustili državu (drugim rječima pobjegli), da sam ja trenutno u Italiji, pa bih ovim putem željela da kažem da se radi o potpunoj neistini, usmjerenoj na izazivanje gnjeva javnosti prema meni i mojoj porodici.

”Ne idem nigdje”

Ja ne idem nigdje i ne bježim-ja nemam razloga. Nisam u Italiji, u Sarajevu sam. Muriz Memić me je nedavno pratio sa autom, da upotrijebim omiljenu floskulu-zna on i datum i vrijeme-a znam i ja-možemo se dogovoriti ko će reći koje. Nisam zaposlena nigdje, trenutno studiram, nezaposlena sam. Ni na čijoj smrti ne zarađujem, ne ostvarujem političku karijeru, niti popularnost. Protiv mene se ne vodi nikakav krivični postupak, za razliku od članova porodice Memić. Ja ne obmanjujem javnost, ne plaćam intervjue, ne namještam emisije sa unaprijed pripremljenim pitanjima.

Ja trenutno učim, studiram, obrazujem se, kako bih jednog dana mogla informisano i odgovorno obavljati svoj posao. Također, i dalje se oporavljam od povreda koje sam zadobila te nesretne noći, koje su sada već prerasle u trajno stanje gotovo potpunog gubitka vida u jednom oku”, naglasila je Mutap.

Znam da je to u interesu porodice Memić da odem, ali se nažalost to neće desiti, navela je.

”Da sam htjela ići, mogla sam to davno učiniti, a ne bih trpjela prijetnje, uzemiravanja, grafite i praćenja protekle tri godine. Poštedila bih i svoju porodicu toga.

Neprimjereno je da porodica Memić dovodi u zabludu javnost, da Tužilaštvo BiH sprovodi istragu u predmetu Dženan Memić, jer Tužilastvo BiH isključivo prikuplja podatke u odnosu na PRIJAVE porodice Memić, a još istraga nije otvorena. Ja neću tvrditi da je pravosuđe u BiH savršeno, niti je to bilo gdje na svijetu. Međutim, kao državljanka BiH sam zgrožena napadima porodice Memić na brojne tužioce u BiH, koji svakodnevno procesuiraju krivična djela, dovodeći u opasnost svoju sigurnost. Također, zapanjena sam „uslovljavanjem“ porodice Memić i lica koja ih podržavaju „podrške“ određenim tužiocima i sudijama. Naravno, uslov je tretiranje ovog predmeta na način kako to porodica Memić želi, a ne kako je to propisano zakonima u BiH.

Također, upadljivo je da se određeni nosioci pravosudnih funkcija, suočeni sa postavljenima ili problemima sa sopstvenom involviranošću u kriminalne aktivnosti pribjegavaju slučaju Memić kao dimnoj bombi za javnost. Ovo sve je naravno dovelo do gubitka povjerenja građana u pravosuđe, koje ne treba biti slijepo, ali je nedopustivo da se nosioci pravosudnih funkcija etiketiraju kao kriminalci bez ikakvih dokaza.

Ovim putem htjela bih da pozovem Tužilastvo BiH, tužioce koji rade na prikupljanju podataka u ovom predmetu, da me kontaktiraju ukoliko im na bilo koji način mogu pomoći da se utvrde činjenice. Ja sam, kao i do sada, na raspolaganju za sva ponovna ispitivanja, vjestačenja, poligraf (koji sam uredno prošla, mada je porodica Memić u javnosti navodila da sam prevarila uređaj?!) i sve sto smatrate svrsishodnim.

Još jednom da napomenem da sam sve to prošla BEZ ADVOKATA, za razliku od vas koji ste odmah angažovali istog. I napominjem još jednu stvar, za koju se čini da se malo izgubila-meni je 2016. godine bilo 19 godina. Krajnje je zapanjujuća činjenica i ponižavanje inteligencije državljana BiH da sam ja sa 19 godina to sve uspjela.

Smatram da Bosna i Hercegovina itekako ima stručne psihologe, psihijatre i ljekare, ali čini se da nažalost porodica Memić nije istog mišljenja. Ja sam spremna da se podvrgnem bilo kakvoj vrsti vještačenja, od strane stručnjaka (ne populistički predloženih kvazistručnjaka). Jedan od primjera kvazistručnjaka je naravno Željko Karan, koji je slavan u vezi sa svojim nalazom o pokojnom Davidu Dragičeviću, a koji je bio vještak U KORIST Seferovića i njegov nalaz je Kantonalni sud u Sarajevu, prihvatio. Možda javnost ne zna, ali Karanov nalaz je bio jedan od presudnih za oslobađanje Seferovića?! Željku Karanu je porodica Memić aplaudirala u sudnici kada je završio svoje izlaganje i analizu događaja koje je samo vidio na papiru i na osnovu toga donio svoj nalaz.

Ovo obraćanje javnosti, za koje sam svjesna da će izazvati dodatne napade na mene i moju porodicu, ima samo jedan cilj: da pokuša javnosti u BiH pokazati koliko je konstatno manipulisana od strane porodice Memić i lica koja ih podržavaju, a koja pri tome ostvaruju svoje brojne ciljeve-političke, ekonomske, egocentrične”, napisala je Alisa Mutap u pismu.

Porodica Memić tvrdi da je njegov sin ubijen, te da ga nije usmrtilo vozilo, zbog čega je tražio da istragu preuzme Tužilaštvo BiH i druge policijske agencije.

Nakon ovog tragičnog događaja, u Sarajevu je organizovano nekoliko protesta ”Pravda za Dženana”.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagrami UŽIVO na ovom linku.