Muriz i Arijana Memić, Edin Forto u Novom danu

Vijesti 14. feb 201915:56 > 16:03
N1

Teme sutrašnjeg izdanja Novog dana, između ostalog, su godišnjica stradanja Dženana Memića, sigurnosna situacija u Kantonu Sarajevo, pomoć djeci oboljeloj od raka, uloga Francuske u projektu namijenjen mladim ljudima i Sigurnosna konferencija u Minhenu.

15. februara se navršava tri godine otkako je preminuo Dženan Memić – sedam dana nakon zadobivenih povreda u Velikoj aleji na Ilidži, Dženan je podlegao na UKCS. Do današnjeg dana nije sudski razjašnjeno kako je nastradao Dženan Memić. Prvostepenom presudom na Sudu Kantona Sarajevo oslobođeni su Ljubo i Bekrija Seferović, koje se teretilo za izazivanje saobraćajne nesreće u kojoj je život izgubio Dženan Memić. Porodica Memić tri godine navodi da je Dženan ubijen. Muriz Memić, Arijana Memić i advokat Ifet Feraget naši su gosti.

Analiziramo i sudska ročišta sa novinarkom agencije Patria, Amrom Varatanović.

Gost Novog dana je Premijer Kantona Sarajevo – Edin Forto. Govorimo o temi koja je uzburkala osjećaj sigurnosti građana Kantona Sarajevo u ovoj sedmici – potrazi za Edinom Gačićem, suradnji sigurnosnih agencija, prevenciji ovakvih slučajeva. Govorimo i o radu Vladu Kantona Sarajevo, diplomama političara.

Udruženje ‘Srce za djecu oboljelu od raka’ zajedno sa Klinikom za dječije bolesti UKC Tuzla obilježava Međunarodni dan djece oboljele i liječene od raka. Ove godine 15. februar obilježavaju pod globalnim sloganima „Nema više gubitaka“ i „Nema više boli“ po preporuci Childhood Cancer International. Predsjednik udruženja Firket Kubat naš je gost, u studiju i Neira Musić, mlada djevojka koja se uspješno izborila sa kancerom.

Naši gosti su i ambasador Francuske u Bosni i Hercegovini, Guillaume Rousson i generalni sekretar RYCO-a, g. Đuro Blanuša. Povod – specijalni projekt sa 14 mladih sa prostora Zapadnog Balkana koji pričaju svoju priču o regionalnoj saradnji, volonterima, mladima, sportu i Sarajevu. Jako i važno partnerstvo Francuske ambasade u Bosni i Hercegovini, RYCO-a, Munje Inkubatora Društvenih Inovacija i EYOF-a. Prezentacija projekta odražaće se u 16:30 u ambasadi Francuske.

Uživo smo na Sigurnosnoj konferenciji u Minhenu koja počinje sutra, izvještava naša reporterka Aida Hadžimusić.

Donosimo i redovni pregled redakcije Detusche Welle-a, uživo iz Bonna kolega Mehmed Smajić.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.