Dan kada je istinska sloboda došla u Mostar

N1

Mostar danas slavi pobjedu dalmatinskih i hercegovačkih divizija nad fašističkim okupatorom. Povodom 74. godišnjice oslobođenja ovog grada od fašizma u Drugom svjetskom ratu, upriličeno je polaganje cvijeća na biste narodnih heroja i druga spomen-obilježja. Na ovaj način je kako je poručeno odata dužna počast, iskazan je pijetet sa rodoljubima Mostara koji su položili živote u znak slobode, zajedničkog života, multietničkog i slobodnog grada.

14. februar datum je zlatnim slovima upisan u historiju Mostara, dan kad je grad na Neretvi uspješno izvedenom vojnom akcijom oslobođen od fašističkog okupatora – s posebnom emocijom tog vremena prisjeća se 90-godišnji Ibrahim Merdan, učesnik Narodnooslobodilačke borbe.

“Bilo je ovako lijepo vrijeme, svi smo se ovdje okupili. 13 brigada došla je sa istoka, 12 brigada uz Neretvu, Osmi dalamtinski korpus iz zapadne Hercegovine i ovdje su se sastali. Meni je tad bilo 17 nepunih godina. Ovo je moja lična karta, ovo sam ja na slici”, podsjetio se Merdan.

Pobjedi u Mostaru prethodile su trijumfalne akcije u Širokom Brijegu i Nevesinju, da bi potom započeo pobjedonosni hod preko Jablanice, Konjica i Sarajeva. Svoju slobodu u to vrijeme Mostar je skupo platio. Grad je dao 750 poginulih boraca, 1.517 žrtava fašističkog, četničkog i ustaškog terora, odnosno svaki osmi stanovnik grada nije dočekao slobodu.

“To je dan kad su narodi ovog regiona – i Srbi i Hrvati i muslimani i ostali stali rame uz rame u borbi protivfašizma i pobijedli ga na današnji dan. Na današnji dan je u Mostar stigla sloboda, međutim mnogi glorificiraju historiju dovode to u pitanje, mi smatramo da je 14. februara istinska sloboda došla u Mostar, da smo tu slobodu uživali dugo godina”, smatra Edin Zagorčić, predsjednik Glavnog odbora Socijaldemokratske partije.

“Nažalost svjedoci smo da taj fašizam još nije izumro. Mi smo tada porazili fašizam, međutim ovih godina smo svjedoci da imamo repove tog vremena i fašizma protiv kojeg se borimo”, ocijenio je Mahmut Trčalo, predsjednik Glavnog odbora Demokratske fronte.

A u okviru Dana antifašizma predstavnici i članovi mostarskog Udruženja antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata ovaj dan su obilježili polaganjem cvijeća i vijenaca na brojnim spomen-obilježjima u gradu. Poručuju – svima onima koji baštine tu tradiciju – 14. februar jedan je od najznačajnijih dana u historiji Mostara.

“Nije samo poenta da se prisjetimo nečeg na što kao grad i svi mi moramo biti ponosni, nego da iz te slavne prošlosti izvučemo pouke i inspiraciju za građenje kulture mira za budućnost, jer bez tog niti će nas biti niti sjećanja”, mišljenja je Sead Đulić, predsjednik mostarskog UABNOR-a.

Delegacije Centra za mir i multietničku saradnju, Jevrejske opštine i drugih organizacija i udruženja, posjetile su Partizansko spomen groblje, te osim polaganja cvijeća odali su počast stradalim borcima i rodoljubima.

“Naš dolazak ovdje nije samo da se poklonimo žrtvama iz Drugog svjetskog rata, nego da se poklonimo svim nevinim žrtvama nacizma, fašizma, koji su položili svoje živote u svim ratovima”, istakao je Edin Batlak, predsjednik Udruženja logoraša u Mostaru.

“Najvrijedniji antifašistički spomenik grada pohodili smo kako bi se poklonili mladima koji su se u tom vremenu suprostavili fašizmu, Hitleru, Musoliniju, Ustašama i Četnicima, braneći dostojanstvo i multietničnost Mostara i napadnute Jugoslavije”, napomenuo je Alija Behram, član Upravnog odbora Centra za mir Mostar.

Centralna svečanost bit će održana u subotu, kada će biti upriličena svečana akademija, dodjela februarskih priznanja, a očekuje se dolazak oko dvije hiljade antifašista iz svih država bivše Jugoslavije.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.