Komesar Halilović o negativnoj ocjeni rada: I to baš u ovom trenutku

Vijesti 14. feb 201918:58 > 19:07
N1

Komesar Uprave policije MUP-a KS Mevludin Halilović je gostujući u Danu uživo televizije N1 odbacio negativnu ocjenu koju je dobio od Nezavisnog odbora za izbor i reviziju policijskog komesara Skupštine Kantona Sarajevo. Kazao je kako je bačena ljaga na njegovu profesionalnu karijeru.

Paraleno sa pohvalama na Vaš rad i rad policije u akciji eliminacije ubice Edina Gačića došle su i kritike. Nezavisni odbor za izbor i reviziju policijskog komesara Skupštine Kantona Sarajevo jednoglasno je donio negativnu ocjenu Vašeg rada. Jeste li znali da će se zasjedati?

VEZANa VIJEST

Nezavisni odbor je pred samo zasjedanje uvrstio u dnevni red ocjenjivanje komesara. Nisam bio upoznat da će se na toj sjednici raspravljati o ocjeni moga rada. Za negativnu ocjenu sam saznao kada sam došao u kancelariju. Kad se riješila situacija (sa Edinom Gačićem) bio sam zadovoljan kao čovjek i profesionalac da smo eliminisali ovakvu prijetnju. Policija je opravdala razlog zašto postoji. I onda je došla ova ocjena. Ružniju situaciju nisam doživio u posljednje vrijeme. Bilo je ratnih situacija kad se ginulo, ali ovo me je pogodilo kao čovjeka. Da se to radi na ovakav način i u tom momentu. I da se ima takav odnos prema jednom komesaru. Ova funkcija je jedna od najbitnijih funkcija u sigurnosnom sistemu. Javno ću se očitovati o ovoj ocjeni uz prezentaciju svih rezultata koji će demantovati tu ocjenu.

Nezavisni odbor je bio začuđen Vašim istupom u javnosti?

To pokazuje jedno licemjerstvo koje ne zaslužuje jedan portir, a kamoli policijski komesar. Ako je to neki politički plijen ili podjela to se treba reći javno. Nisam ničiji politički čovjek. Odjednom se pojavljuje ovakav odnos u ovakvom trenutku. Ovo je prosto za nepovjerovati.

Postoji li politički razlozi iza ove ocjene?

Ponavljam, ako treba politički da se dobije funkcija onda to treba kazati, ne treba se blatiti nijedan čovjek, a posebno komesar. Neću dozvoliti da blate moju profesionalnu karijeru. Pošteno je reći ovo je politika, povuci se. Ovo je definitivno kraj depolitizovane, nestranačke policije, policije koja je profesionalna.

Očekujem da se javno objavi obrazloženje odluke. Šta znači formulacija zbog “nepreventivnog preduzimanja”. Zar nije rezultat prevencije da je smanjen broj krivičnih djela, a mi toga imamo u 2018. Rezulat je i smanjenje broja saobraćajnih nesreća, rezultat je i da smo sva javna okupljanja imali bez ijednog incidenta. Svaki mjesec izvještaj o radu policije razmatran je na sjednici Vlade Kantona Sarajevo i nikada nije odbijen.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.