Novi problemi s Pelješkim mostom

N1

Novi problemi s Pelješkim mostom. Nakon što su početkom mjeseca premijer Hrvatske, Andrej Plenković i ministar Oleg Butković u posjetu gradilištu uvjeravali tamošnju javnost kako sve ide po planu i kako će most zajedno s pristupnim cestama biti gotov za tri godine, cijeli postupak mogla bi usporiti žalba tvrtke Colas iz Varaždina koja je pristigla na natječaj za izgradnju pristupnih cesta 3. i 4. faze projekta.

I dok mještani sumnjaju u završetak radova na vrijeme, vladajući i danas tvrde – sve će biti u roku. Na gradilištu Pelješkog mosta zabijanje pilota u morsko dno i spajanje juga Hrvatske s ostatkom države napreduje i bolje od očekivanog.

“Zabijeno je 26 pilota sa današnjim danom. Još je 18 pilota ovdje na ovoj barži, odnosno na ovom tankeru. Na putu je isto tako još jedna pošiljka od 17 pilota koja dolazi kroz 10-ak dana u luku Ploče”, poručio je Goran Legac, voditelj projekta iz Hrvatskih cesta.

No, izgradnja mosta prvi je od ukupno četiri faze projekta cestovne povezanosti s južnom Dalmacijom.

1. FAZA: Most sa pristupnim cestama (na kopnu od državne ceste D8, na Pelješcu do lokalnog puta);

2. FAZA: Pristupne ceste (od lokalnog puta do čvora Šparagovići);

3. FAZA: Cesta od čvora Šparagovići/Zaradeže do čvora Prapratno (uključujući čvor);

4. FAZA: Obilaznica Stona (od Čvora Prapratno do Čvora Doli na državnoj cesti D8).

I dok Kinezi most grade brže od predviđenog, za pristupne ceste nije odabran ni izvođač. Iz Hrvatskih cesta su poručili: Do kraja tjedna bit će odluka o izvođačku za drugu fazu radova.

“Odluka o odabiru za drugu fazu bit će objavljena do kraja ovog tjedna. Istom će biti odabran izvođač radova”, navedeno je.

U međuvremenu, stigla je i žalba na natječaj za treću i četvrtu fazu koju čini izgradnja stonske obilaznice.

“Bitno je da Hrvatske ceste šta prije odgovore na tu žalbu. Državna komisija mora takve stvari rješavati promptno, jer se radi o europskim projektima”, poručuje Oleg Butković, ministar mora, prometa i infrastrukture Hrvatske.

“Žalbeni postupak je u fazi razmjene podnesaka i očitovanja između stranaka postupka. Nakon toga slijedi analiza žalbenih navoda, ocjena zakonitosti postupka te donošenje odluke Držane komisije”, navodi se između ostalog u saopćenju Državne komisije.

Resorni ministar ne dvoji – žalbe neće usporiti gradnju.

“Ne treba se toga bojati, sve je to ukalkulirano u sami postupak i naravno da smo očekivali žalbe i još će bit vjerujem žalbi na odluku o odabiru. To je, nažalost, tako”, rekao je Butković.

Da su žalbe legitiman dio postupka kažu i u Hrvatskim cestama.

“Gradimo Pelješki most, gradit će se i ceste po Pelješcu. Rok za izvršenje svih radova je 31.01.2022. godine budući da je Hrvatskim cestama referentan rok onaj koji se odnosi na sve faze i dionice ovog opsežnog projekta.”

Mještani na krajnjem jugu ovoga puta vjeruju u izgradnju toliko očekivanog mosta, ali u pristupne ceste baš i ne.

“Most će biti vjerojatno na vrijeme, znate, sigurno će biti on. A za cestu? To vam baš kad slušam sada stalno to sumnjam da će.. Ne znam. Nisam optimista”, rekla je Razija iz Kleka.

“Bit će, rekli su evo danas na radiju da će bit otprilike brzo. Vjerojatno će bit gotovo dok ne završe, onaj, dok ne izgrade most”, poručuje Zvonimir iz Kleka.

“Ceste postoji mogućnost da ne budu na vrijeme. Ali most, šta se tiče mosta, oće sigurno. Imat ćemo most za gledanje ko šta smo i dosad čekali evo 25 godina”, naveo je Obrad iz Kleka.

Bez obzira na sumnje mještana, odgovorni ponavljaju – jug Hrvatske bit će povezan s ostatkom zemlje za tri godine.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.