Jedina ustanova u BiH za smještaj forenzičkih slučajeva

N1

U Zavodu za forenzičku psihijatriju Sokolac, jedinoj ustanovi u Bosni i Hercegovinii za smještaj onih koji su uslijed neuračunljivosti počinili krivično djelo smješteno je 100 osoba. Odluku o smještaju u ovu instituciju može donijeti bilo koji sud u Bosni i Hercegovini, i to na period do godinu dana, nakon čega Komisija Zavoda predlaže dalje korake, o kojima se ponovo očitava sud. Stručnjaci upozoravaju, ne smiju se miješati forenzički slučajevi sa osobama koje imaju duševne smetnje.

Liječenje osoba sa duševnim smetnjama u Bosni i Hercegovini odvojen je proces od tretmana osoba koje su uslijed neuračunljivosti počinile neko krivično djelo. Osobe sa ovom vrstom problema liječe se u klinikama širom Bosne i Hercegovine. Za one koji su pri tom počinili krivično djelo, postoji samo jedna institucija smještena u Podromaniji na Sokocu.

Riiječ je o Zavodu za forenzičku psihijatriju koji se nalazi nadomak Psihijatrijske klinike. Ima kapacitet od 200 mjesta, a u njemu trenutno boravi 100 pacijenata iz cijele zemlje.

Iako Zavod za forenziku funkcioniše pri Ministarstvu zdravstva Republike Srpske, ne postoji prepreka za smještaj osoba iz Federacije Bosne i Hercegovine.

“Postoji na državnom nivou dogovor između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, Vlade Federacije, Vlade Republike Srpske i Brčko distrikta, da se sve osobe koje se sa svih sudova u Bosne i Hercegovine, ukoliko im je propisana mjera da se mogu slati u zavod na Sokocu”, objasnio je Zlatan Peršić, portparol Ministarstva zdravstva Federacije Bosne i Hercegovine.

No, smještaj košta, to stotinu maraka dnevno za svakog pacijeneta. Taj novac izdvajaju kantoni, entiteti, ili Brčko distrikt. Od 100 trenutno smještenih pacijenata, u Zavodu se nalazi 39 sa područja Federacije, 59 iz Republike Srpske, i dva iz Brčko distrikta.

“Dosta govori o tome da imamo 39 pacijenata iz Federacije Bosne i Hercegovine. Slabiju saradnju imamo sa Kantonom Sarajevo iz koga imamo samo dva pacijenta. Dok je npr. Tuzlanski kanton prebacio sve svoje pacijente u Zavod za forenzičku psihijatriju”, kazala je Suzana Soldar iz Zavoda za forenzičku psihijatriju.

Neuropsihijatar sa Univezitetko-kliničkog centra Tuzla, Esmina Avdibegović, upozorava na mogućnost stvaranja još jače stigme prema osobama sa duševnim smetnjama, te apeluje na zajednicu da pomogne njihovu resocijalizaciju.

“Čovjek kome sud donese mjeru za psihijatrijskim liječenjem, on ostaje duže po psihijatrijskoj praksi, u bolnici, nego onaj ko počini ubistvo, bude osuđen na deset ili 20 godina, on izađe iz zatvora”, napomenula je Avdibegović.

“Imamo pacijenta koji ovde boravi od 1981. godine, prvo je boravio u Specijalnoj bolnici za psihijatriju Sokolac, i onda je premješten u Zavod za forenzičku psihijatriju Sokolac”, zaključila je Soldar.

“Procenat ljudi koji počine neko krivično djelo sa psihičkim poremećajima je mali”, tvrdi Avdibegović.

Avdibegović dodaje da je sistem od Centra za socijalni rad, pa do pravosuđa dobar u Bosni i Hercegovini, ali da postoji potreba brige cijele zajednice za osobe koji se susreću sa duševnim problemima.

“Uloga zajednice je vrlo velika, ona može biti od ogromne podrške za osobu, ali i od ogromne podrške za sistem”, podsjetila je Avdibegović.

Pacijenti se u Zavod smještaju maksimalno na godinu dana, nakon čega komisija predloži dalje mjere sudi koji donosi konačnu odluku.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.