Stanivuković puštao audio sa "prijetnjama smrću", MUPRS ne spori snimak

Vijesti 14. feb 201920:28 > 20:30
N1

Afera "Poligraf" obilježila je zasjedanje Narodne skupštine Republike Srpske, a iz zakonodavnih se preselila i u istražne organe. Nakon što je poslanik Draško Stanivuković u parlamentarnoj sali pokušao pustiti audio snimak na kojem se, kako je rekao, prijeti smrću njegovom saradniku Ivanu Begiću, reagovali su iz policije. Stanivukovića i saradnika terete za krivično djelo neovlašteno prisluškivanje i tonsko snimanje. S druge strane, policija ne negira vjerodostojnost snimka...

Stanivuković: Nešto ću sada da pročitam: ‘Zgazit ću te k'o go***. Znači, nema koga nisam istuk'o i sad ti jedan Begić, meni doš'o’.

Milan Petković, potpredsjednik NSRS: Molim da se isključi, nemate dozvolu. Gdine Stanivuković, izričem Vam upozorenje, na osnovu člana 163. narušavate javni red na sjednici. Postupate protivno odredbama ovoga poslovnika. Nije dozvoljeno tonsko snimanje.

Stanivuković: Imam dokaze, moram to reći javno. Načelnik, ili ko je već, imamo njegov glas, snimljeno, dobio sam, rekao je ja ću te istući i posle reći da si pao niz stepenice, ti dokazuj dal’ sam te ja ubio ili nisam. Ja vam puštam taj snimak, treba svi da čuju.

Ton sa snimka -“inspektor Miloš”: Šta je? Istrč'o, potrč'o, pao… Ja ću naći hiljadu načina. Ja ću te lišiti slobode da budeš osumnjičen. Nemaš 14 ovlaštenja, ja imam 14 ovlaštenja da te mogu dovesti, privesti, upotriijebiti fizičku snagu, gumenu palicu, oružje…Država mi dala pištolj, kaže Miloše izvoli…

Od policije Stanivuković traži prezime i kaznu za inspektora koji brutalno prijeti, a odgovara mu se kontranapadom; Stanivuković i njegov staradnik Ivan Begić odgovaraće zbog krivičnog djela neovlašteno snimanje.

Sam snimak ipak ne spore.

“Stanivuković, takođe, tvrdi da su na spornom snimku upućene jasne prijetnje smrću njemu i njegovom saradniku Ivanu Begiću, a na snimku se može samo čuti bahato i neprofesionalno ponašanje policijskog službenika. Na snimku se ne može utvrditi da su izrečene prijetnje smrću”, tvrde u entitetskom MUP-u.

Zbog svega će inspektora, nazvanog Miloš, propitati Unutrašnja kontrola.

O svemu bi se mogao oglasiti i skupštinski Odbor za bezbijednost. Traži to PDP-ov najmlađi poslanik ističući da audio dokaza o zastrašivanju svjedoka i u slučaju “Pravda za Davida” još ima.

“Ima audio snimak još, polako, nek se tresu, nek se tresu”, poručuje Stanivuković.

Stanivuković drami i zloupotrebljava skupštinu, kaže potpredsjednik Milan Petković.

“Mi smo postali taoci pojedinih poslanika, koji su i dalje članovi dramske sekcije u školama, ili ipak nikada nisu bili u dramskoj sekciji, ili debatnom klubu, pa to danas proživljavaju u NSRS-u. Draško Stanivuković od početka mandata, skupštinu pretvara u jedan cirkus”, zaključuje Petković.

Cirkuska predstava za jedne, prijetnje smrću za druge.

Sve je počelo slupanom šajbom porodičnog automobila. Policija je saopštila da je na poligrafisanje u tom slučaju pozvala Stanivukovićevog najbližeg saradnika Ivana Begića, mladića koji je hapšen krajem godine. Nije potvrđeno da li je on i u jednom momentu bio sumnjičen za oštećenje tuđe stvari, Stanivukovićevog golfa.

Sam Begić demantovao je da je 12. februara tim povodom odbio poligrafisanje, no naknadno se, dan kasnije našao u policijskoj stanici, gdje je tokom jučerašnjeg dana i nastao sporni snimak.

Epilog “Poligraf” afere se ne nazire. Dok MUP Republike Srpske danas poziva narodnog poslanika Draška Stanivukovića da prestane da širi laži i manipulacije, Stanivuković poručuje da u policiju on i njegovi saradnici ubuduće neće bez obezbjeđenja i advokata.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.