Muriz Memić o imenovanju Dalide Burzić: Možda je i dobro da je otišla

Vijesti 15. feb 201908:50 > 08:51
N1

"Vodi se disciplinski postupak protiv Dalide Burzić, a VSTV je imenuje za sudiju. I možda je dobro da je otišla, neka je", poručio je u Novom danu Muriz Memić, otac nastradalog Dženana Memića.

Visoko sudsko i tužilačko vijeće imenovalo je u četvrtak Dalidu Burzić za sudiju Suda Bosne i Hercegovine. Od 15 članova koliko ima VSTV, njih deset je glasalo za, a dvoje protiv. Burzić je aktuelna glavna tužiteljica Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Kako gledate na to da je glavne tužiteljica Dalida Burzić imenovana za sutkinju Suda BiH, iako se protiv nje vodi disciplinski postupak?

Dobro je da javnost i građani shvate s kim imamo posla i koliko je sramna odluka VSTV-a. Vodi se disciplinski postupak protiv nje, a biva imenovana za sudiju. I možda je dobro da je otišla, neka je.

Burzić je svjesno montirala optužnicu za saobraćajnu nesreću, presuda je pala. Tri godine je molim da ovo ne radi. Znači ona je kriva, ona je odgovorna. Problem je što je ona šef i MUP-u, i Tužilaštvu i Bakiru Izetbegoviću. Tužilaštvo će odahnuti kada ona ode. Tegeltija (predsjednik VSTV-a, op.a.) je morao Burzić imenovati jer im je tako naredio šef. Svi oni imaju šefove. Burzić je imenovana zato što se morala imenovati.

Mislite li da će se odlaskom Burzić sa mjesta glavne tužiteljice nešto promijeniti u slučaju?

Mora se promijeniti, imam dokumente. Gdje god da ode, Burzić će snositi krivičnu odgovornost. Ovo je do nje lično.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.