MUP HNK: Obavijestili smo FUP da je Gačić u Kantonu Sarajevo

Vijesti 15. feb 201908:47 > 08:54
N1

Ministarstvo unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona oštro demantuje dio izjava pojedinih policijskih dužnosnika i bivšeg ministra MUP-a Kantona Sarajevo, te raznih ''kvazi-stručnjaka'' koji su se pojavili nakon okončanja krize i koji misle da znaju puno o operativnim policijskim poslovima, saopćeno je iz kantonalnog Ministarstva unutrašnjih poslova.

Kako navode iz MUP-a, radi se o neistinitim, netačnim i neutemeljenim tvrdnjama, jer je MUP-HNK od prvih momenata istrage vezano za ubistvo Sauda Sultanića, koje se dogodilo dana 4. februara u mjestu Podorašcu opština Konjic, angažovao sve raspoložive mehanizme, ljudstvo i tehničku opremu, a sve u cilju pronalaska osumnjičenog Edina Gačića. Raspisana je potjernica za osumnjičenim i uspostavljen kontakt sa svim bezbjednosnim agencijama na razini države BiH, te razmjena informacija o osumnjičenom.

”Podsjećamo da su policijski službenici MUP-a HNK učestvovali u radu operativnog štaba FUP-a i bitno doprinijeli razrješenju slučaja zajedno sa ostalim kolegama.

Policijski službenici MUP-a HNK su u periodu od 04.02. do 09.02. konstantno vršili operativnu potragu za osumnjičenim. Za taj vremenski period pretresli su više od osamdeset objekata na području opštine Konjic i šire. Sve prijave građana su provjerene na terenu kao i sumnjiva lica. Sa FUP i OSA uspostavljen je kontakt radi pružanja tehničke pomoći i eventualne pomoći u ljudstvu, te distribucije informacija. Za vrijeme operativne potrage korišten je „dron“ te ostala specijalna oprema. Jedinica za operativnu podršku MUP-HNK pored zadaća na terenu, kontrolisala je cestovni i željeznički saobraćaj, pretresali vozila i vozove u cilju pronalaska osumnjičenog.

Također su i pripadnici ostalih PU iz sastava MUP-a HNK po dubini vršili potrebne operativne radnje. Sve gore navedeno bilo je u funkciji kriminalističke istrage i operativne potrage (od samog početka do okončanja) za osumnjičenim Edinom Gačićem.

Na kraju postavljamo pitanje naprijed navedenim kvazi-stručnjacima zašto je samo jedan policajac obezbjeđivao objekt FUP-a u epicentru djelovanja i kretanja bjegunca, a posebno jer je MUP-HNK depešom obavijestio operativni štab FUP-a da se bjegunac nalazi na području Kantona Sarajevo i to dan ranije od ubistva policajca.

Uz sve pohvale pripadnicima MUP-HNK, a posebno PU Konjic, predlažemo da mediji u buduće objektivno i nepristrasno informišu javnost o jako osjetljivim pitanjima kao što je ovo”, naveli su u reakciji iz MUP-a HNK.

Za Gačićem se, podsjećamo, tragalo od ponedjeljka prošle sedmice nakon što je u mjestu Podorašac u općini Konjic ubio trgovca Sauda Sultanića, pa sve do subote, kada je u mjestu Suhodol, nedaleko od Tarčina, pronađeno tijelo pripadnika Federalne uprave policije Mahira Begića, nakon čega je istragu pokrenulo i Tužilaštvo KS.

On je u utorak ubijen u razmjeni vatre s pripadnicima Specijalne jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.