Uhapšen tridesetšestogodišnjak zbog prijetnji novinarki

Vijesti 15. feb 201914:50 > 14:53
N1 / Arhiv

Policijski službenici Policijske uprave Banjaluka danas su uhapsili osobu inicijala M. P. osumnjičenog da je izvršio krivično djelo „Ugrožavanje sigurnosti“ na štetu novinarke jednog dnevnog lista u Banjaluci.

Nakon zaprimljene prijave, na osnovu operativnih i istražnih mjera i radnji identifikovan je osumnjičeni, a po komletiranju i dokumentovanju predmeta protiv njega će u redovnoj proceduri biti dostavljen izvještaj Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka, saopćeno je iz Policijske uprave Banjaluka.

Djelo ugrožavanje sigurnosti je prijavljeno 14.februara.

Prijetnje, upućene telefonskim putem, policiji je prijavila novinarka “EuroBlica” Banja Luka Milkica Milojević, koja smatra da, iako nije bio sporan njen, već tekst njenog kolege, ne treba prešutati bilo koju prijetnju medijskim radnicima.

“To je bio napad na moju redakciju”, istakla je Milojević za Fenu navodeći da prijetnje nažalost pokazuju da živimo u društvu u kojem je, zbog dugogodišnje negativne politike, nažalost, postalo sasvim normalno, pa čak i legitimno, napadati, vrijeđati i upućivati prijetnje novinarima, pa čak i ubistvom porodice.

Uvijek će, kaže, svaki takav i sličan slučaj prijaviti i policiji i Liniji za žaštitu novinara, koja djeluje u okviru Udruženja/udruge “BH Novinari” te iskoristiti sve druge mehanizme koji su predviđeni u takvim situacijama.

“Ne smijemo pristati da živimo u društvu u kojem je normalno psovati i prijetiti ubistvom porodice. To nije normalno i mi novinari trebamo da budemo avangarda onih koji predvode borbu protiv takvog neprihvatljivog ponašanja”, ukazala je Milojević.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagrami UŽIVO na ovom linku.