Raković i Markovina u Novom danu

Vijesti 15. feb 201914:49 > 14:59
N1

Politička situacija u Hrvatskoj i regiji, kako izgleda borba protiv opake bolesti - raka, proslava Kineske Nove godine u Sarajevu i Banjaluci, gala koncert 'Broadway-West End mjuzikli 80-tih' - neke su od tema sutrašnjeg izdanja Novog dana.

“Dugo ništa nije bilo zabavno kao bumerang koji se Hrvatskoj demokratskoj zajednici vratio zbog povijesnog revizionizma; Djeca ovdje žive uz fašističke grafite i prijetnje; Najveća odgovornost je na onima koji vladaju društvom” – citati su, među brojnim, Dragana Markovine – historičara i publiciste koji će za Novi dan uživo govoriti iz Splita. Teme razgovora su politika, veze zemalja regiona, ljevica, fašizam, život.

“Nemojte ljude s rakom posmatrati kao one koji umiru. Ne umiremo. Borimo se; Ćelavi ljudi su lijepi ljudi; Nisu čudni, nisu zarazni, nisu jadni; Nema tih riječi koje pomažu kad se razboliš” – kaže, opisuje Brankica Raković svoju borbu protiv raka. Ona ne voli epitet “hrabra”, “snažna”, “borac”, ali sve to jeste. Za Novi dan govorit će o svojoj borbi i šta se tokom bolesti shvati, koje odluke se donesu nakon što se dobije bitka za život.

Sarajevo i Banja Luka 17. i 19. februara slave Kinesku Novu Godinu koncertima ansambla pjesme i plesa narodnosti Šinganmena iz Unutrašnje Mongolije. O Kineskoj Novoj Godini, saradnji kulturnoj, turističkoj – Bosne i Hercegovine i Kine, razgovarat ćemo sa Farukom Borićem – Predsjednikom društva Bosansko-Kinesko prijateljstvo i Šu Šjaošinom – porjeklom iz Kine, danas stanovnikom Bosne i Hercegovine.

Gala koncertom ‘Broadway-West End mjuzikli 80-tih’, koji će biti održan 23. februara u Bosanskom kulturnom centru Sarajevo, obilježava se petogodišnjica uspješnog rada iMTM-a, koji je proteklih godina producirao mjuzikle ‘Briljantin’, ‘Footloose’, ‘Prljavi ples’, ‘Annie’ i ‘Flashdance’. O mjuziklu za Novi dan govorit će Alma Ferović-Fazlić, direktorica iMTM-a i Samra Mlinar-Mandić, koreograf, plesni pedagog.

Dobro jutro će vam poželjeti Alma Dautbegović Voloder.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.