UKC Tuzla najavio izgradnju roditeljske kuće

Vijesti 15. feb 201917:46 > 17:56
N1

Danas se obilježava Međunarodni dan djece oboljele i liječene od raka. Univerzitetsko klinički centar Tuzla danas je najavio izgradnju roditeljske kuće za roditelje i djecu oboljelu od malignih oboljenja. Radovi počinju sredinom godine, a završavaju naredne godine. Jedna trećina oboljele djece od malignih bolesti u Federaciji BiH dolazi upravo iz ovog kantona jer godišnje se pojavi od 12 do 17 novih slučajeva tako da je ova kuća nužno potrebna.

Roditelji kažu da dožive šok kada saznaju da im je dijete bolesno, te da im je svaka podrška potrebna. Ranije su roditelji sa oboljelom djecom morali ići na liječenje u Sarajevo. Posljednjih godina i UKC Tuzla je poboljšao uvjete dijagnostike i liječenja, a prošle godine u ovom gradu je otvoren i stan za boravak roditelja.

“Tada nije bilo roditeljske kuće. Snalazili smo se za stan. Našli smo za stan i stanovali. Supruga je tamo bila stalno, a ja sam povremeno dolazio, putovao”, kazao je Behrudin Zahirović, roditelj.

“Zaista ima problema. Neki su zajednički, neki inividualni. Mi trenutno imamo slučaj gdje roditelji imaju poteškoće da ostvare pravo na bolovanje jer moraju sa djeteom nastaviti liječenje u i inostranstvu”, dodala je Amra Saračević iz udruženja građana „ PIPOL“ Tuzla.

Izgradnja roditeljske kuće, čija je izgradnja najavljena, dodatna je pomoć roditeljima. Objekat će biti na površini 400 metara kvadratnih, te između ostalog, imat će pet soba i dnevni boravak.

“Imajući u vidu da smo u Sarajevu pokazali, koliko je taj objekat važan, da je u njemu boravilo preko 150 djece boravilo u kući, ne sumnjam da ćemo uspjeti realizovati ovo”, istakao je Fikret Kubat, Udruženje ‘Srce za djecu oboljelu od raka’.

“To nije samo bolest djeteta, nego cijele porodice, imamo pacijenata. Potreban je angažman cijele društvene zajednice i nas profesionalaca da toj djeci i tim porodicama omogućimo takav tretman”, izjavio je Edin Husarić, načelnik Klinike za dječije bolesti UKC Tuzla.

Djeca maligna oboljenja dobijaju oko pete godine ili ulaskom u pubertet i češće obolijevaju dječaci. Simptomi bolesti su isti kao i kod drugih oboljenja. Dijagnostika je detaljna, liječenje kompleksno i zahtjeva educiran kadar.

“Normalno da mi koristimo protokole koji se koriste u svijetu, dostupni su nam, kao i cistostatici koje koristimo. Kombinovano liječenje je tako da uz hemoterapiju, koristimo i radioterapiju ili hiruršku terapiju zavisno od vrste tumora. Četvrti vid liječenja je transplatacija koštane srži”, pojasnila je Amila Latifagić, Odjeljenje za hematologiju i onkologiju

“Možda ljudima sa strane, kada čuju broj 55 oboljele djece u Federaciji u jednoj godini da je malo, kada je to moje dijete u pitanju, ja ga imam samo jedno. I ono meni zaista ta sve znači”, kazala je Atifa Bešić Bulić, roditelj.

Klinika za dječije bolesti u toku godine planira realizirati i projekat na evropskom nivou gdje učestvuju Crna Gora, Hrvatska i naša zemlja, a riječ je o praćenju kasnih komplikacija kod djece liječene od leukemije.

Roditeljska kuća bit će smještena u parku ispred Dječije klinike. Izgradnja će koštati oko 700.000 maraka. Kako su kazali iz Udruženja “Srce za djecu oboljelu od raka”, dio sredstava već postoji, ali dio sredstava očekuju da doniraju brojni prijatelji, donatori, ali isto tako da se uključe i institucije vlasti u čitav projekat.

Po podacima Svjetske zadravstvene organizacije, u svijetu se godišnje svijetu otrkije oko 300,000 novih slučajeva djece sa malignim oboljenjima gdje je procenat izlječenja od 80 do 90 posto, a do prije 30 godina je bio 50 posto. Rezultati liječenja u našoj državi su blizu svjetske statistike.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagrami UŽIVO na ovom linku.