Tri godine nakon smrti Dženana Memića, porodica traži istinu

Vijesti 15. feb 201918:04 > 19:25
N1

Dvadesetdvogodišnji mladić Dženan Memić preminuo je na današnji dan 15. februara 2016. godine nakon teških povreda koje je zadobio 8. februara dok je sa djevojkom Alisom Mutap šetao Velikom alejom u sarajevskom naselju Ilidža. Slučaj nije rasvijetljen, a porodica tvrdi – Dženan je ubijen. Kantonalni sud u Sarajevu u julu 2018. prvostepeno je oslobodio je Ljubu i Bekriju Seferovića koji su bili optuženi za izazivanje i prikrivanje saobraćajne nesreće. Porodica je zatražila da Tužilaštvo Bosne i Hercegovine preuzme slučaj.

Tri godine tuge, tri duge godine traganja za pravdom, a bol je ista kao prvog dana – riječi su sestre i oca Dženana Memića dok se prisjećaju dana kada im je prije tri godine saopšteno da je Dženan zbog teških povreda glave izgubio borbu za život. Povrede je zadobio kobne februarske noći šetajući Velikom alejom sarajevskog naselja Ilidža.

Kako su povrijeđeni Dženan i Alisa i ko je kriv – pitanja su koja prerastaju u slučaj pun kontroverzi. Najprije okarakterisan kao saobraćajna nesreća, potom kao ubistvo, te ponovo kao saobraćajna nesreća. Za porodicu nije bilo sumnje, oni tvrde – Dženan nije žrtva saobraćajne nesreće, Dženan je ubijen. Ponavljali su to iznova i iznova – tokom protesta.

Ja sam rekao Dalidi Burzić – neka kaže ime, ja ću prezime. Ponavljam joj opet – neka kaže ime, ja ću prezime ubice. Ubice ima, ubica se šeta”, kazao je Muriz Memić 8. februara 2018. godine.

“Prvo, ovdje smo mi utvrdili da se ne radi o krivičnom djelu ubistva. Ovdje je istraga bila otvorena za ubistvo jer smo bili dužni to da uradimo obzirom na taj trenutak i na ono što smo imali u spisu”, kazala je Dalida Burzić, glavna tužiteljka Tužilaštva KS, 26. oktobra 2016. godine.

Spis je bio obiman, a sudski proces dug. Kantonalni sud u Sarajevu u prvostepenom postupku Ljubu i Bekriju Seferovića oslobađa krivice za izazivanje i prikrivanje saobraćajne nesreće. Sarajevsko kantonalno tužilaštvo uputilo je Vrhovnom sudu Federacije Bosne i Hercegovine žalbu na presudu.

U međuvremenu je Muriz Memić, otac nastradalog Dženana Memića, započeo davanje iskaza tužilačkom timu Posebnog odjela za organizovani kriminal i korupciju Tužilaštva Bosne i Hercegovine. Po okončanju davanja iskaza i saslušanja šest svjedoka, kako tvrdi, Muriz Memić očekuje otvaranje istrage.

“Čekamo odluku Vrhovnog suda Federacije BiH. Neka se riješi što prije jer uzimaju nam vrijeme. Ubijaju nas. Ne daju nam da se smirimo. Sve je jasno, svi znaju. Ne treba Dalida Burzć glumiti, Dalidi Burzić je Alisa Mutap saopštila. Ako meni demonstrira Dalida Burzić da je bilo naguravanje i da on njega nije htio ubiti – otkud to njoj, otkud je to mogla znati ako je bila saobraćajna nesreća. Alisu su sakrili, odveli u Tužilaštvo, dala je izjavu, sakrili su tu izjavu. Ona je rekla gospodinu Feragetu da je to bio informativni razgovor, da nema izjave”, kazao je Muriz Memić.

Ključni svjedok događaja, Alisa Mutap, na kraju nije bila nije ključna svjedokinja procesa. Tokom prvih pojavljivanja u sudnici napomenula je da je i sama bila žrtva – sa odjećom punom krvi i povredama, prije svega – glave. Mutap je govorila bez puno detalja uz napomenu da se nakon gubitka svijesti većine – ne sjeća.

Njenu amneziju potvrdilo je jedno od nekoliko vještačenja. Porodica pak napominje da je Sud u presudi prihvatio ono vještačenje u kojem amnezija nije potvrđena. Alisa Mutap dva puta se obratila javnosti pismom. Drugi put, uoči treće godišnjice Dženanove smrti.

“Protekle tri godine su prošle u obmanjivanju javnosti, u kojem sam doživljavala prijetnje smrću, uz slikovite opise šta mi se treba (i šta će mi se) dogoditi prije toga. Naravno, ništa drugo se i nije moglo očekivati u situaciji u kojoj se javnost i mediji zloupotrebljavaju u političke i ekonomske ciljeve, iskorišćavajući najtragičniji događaj koji je mogao neku porodicu zadesiti”, navodi se u pismu Alise Mutap, od 14. februara 2019. godine.

U svom prvom pismu iz oktobra 2018., između ostalog, Alisa Mutap pominje i Muamera Budnju navodeći da je “u medijima i lažnim profilima na društvenim mrežama plasirana teorija da je Dženanov ubica Muamer Budnjo”. Mutap dalje navodi da Budnju nikada nije srela ni upoznala.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo ranije je – u julu 2017. godine saopštilo da Muamer Budnjo nije bio u Bosni i Hercegovini u noći kada je stradao Dženan Memić, a saslušan je u avgustu 2016.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.